Zoektocht nu ook met speurhonden
De zoektocht naar de twee vermiste Nederlandse vrouwen in Panama wordt uitgebreid. De politie en reddingswerkers kammen het gebied verder uit. Er worden ook speurhonden en een extra helikopter ingezet. Wandelpaden in het gebied worden voor het onderzoek afgesloten.
Volgens correspondent Marc Bessems konden de honden niet eerder worden ingezet. "Als er veel mensen op de paden zijn, raken de honden in de war omdat ze zoeken naar levende mensen. Omdat er al tientallen reddingswerkers in het gebied waren, konden de paden niet meteen worden afgesloten."
De vrouwen uit Amersfoort worden nu al een week vermist in het Midden-Amerikaanse land.
Niets gevonden
Bessems sprak met een van de commando's van de politie, die al dagenlang diep in het gebied zoeken. "Ze hebben nog helemaal niets gevonden, en hebben wel echt hun best hebben gedaan. Zo blijven er 's nachts junglespecialisten in het gebied die hard roepen en met lichtsignalen proberen de vrouwen te vinden."
Familieleden van de twee zijn aangekomen in Panama. Het hoofd van de reddingsbrigade heeft de familie verzekerd dat alles op alles wordt gezet om de vrouwen te vinden. Hij zegt dat de zoektocht nog zeker vijf dagen doorgaat. "Het laatste wat verdwijnt, is de hoop", aldus het hoofd van de reddingsbrigade.
De zoektocht wordt volgens Bessems wel steeds moeilijker. En dat is merkbaar. "Er heerst een bedrukte sfeer. De vrees hangt in de lucht, maar de hoop wordt niet opgegeven."
Veilig
Er wordt nog steeds van uitgegaan dat de Nederlandse vrouwen zijn verdwaald in het bos. De politie denkt niet aan een misdrijf.
Het hoofd van de reddingsbrigade wil nu verplicht stellen dat toeristen alleen onder begeleiding van een Panamese gids de jungle ingaan. "Hoe hoger je de berg opgaat, hoe moeilijker het wordt. Het is moeilijk in te schatten of het verderop echt onmogelijk is om er alleen te lopen", aldus Bessems.
Volgens een lid van de reddingsbrigade zijn de twee vrouwen nog in leven. Levende mensen zouden in de jungle moeilijker te vinden zijn, omdat ze zich blijven verplaatsen.
Het gebied staat als veilig bekend. Er zijn daar eerder buitenlanders verdwaald, onder wie een Japanner die na acht dagen levend werd gevonden.