NOS NieuwsAangepast

FNV wil "aanvalsplan" werkloosheid

De FNV roept het kabinet op direct een miljard euro uit te trekken voor een aanvalsplan tegen de hoge werkloosheid. De vakcentrale vindt dat het kabinet minder gelaten moet reageren op de ontslagen bij winstgevende bedrijven als TNT, KPN en Philip Morris.

"Premier Rutte heeft zich afgelopen week een ware werkgeversvriend getoond. Nu wordt het tijd om op te komen voor de werkenden van Nederland. Rutte is tenslotte premier van iedereen." Dat zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Winst

"Die gelatenheid van 'we kunnen er niets aan doen', daar moet een einde aan komen", zegt hij. Die bedrijven maken winst "en de top van die bedrijven strijken flinke bonussen op", aldus Heerts

Intussen moet het werk volgens de FNV door steeds minder mensen worden gedaan en zitten vakmensen werkloos thuis omdat er steeds meer winst gemaakt moet worden.

Nieuwe banen

De FNV wil dat het kabinet een miljard investeert in nieuwe banen en nieuwe takken van industrie, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Ook de werkgelegenheid in de zorg en het onderwijs kan worden verbeterd.

Werkgelegenheid kan volgens de vakcentrale ook worden verbeterd door af te zien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd en door de lasten op arbeid te verlagen en het vermogen meer te belasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl