NOS NieuwsAangepast

Schadeclaim uit VS voor Tepco

Tachtig opvarenden van een Amerikaans marineschip willen een schadevergoeding van 725 miljoen euro van de eigenaar van de kerncentrale in het Japanse Fukushima. Ze zeggen dat het bedrijf gelogen heeft over de radioactieve straling in de omgeving, toen zij daar na de tsunami van 2011 voor reddingswerk werden ingezet.

Na de tsunami explodeerden drie reactoren van de centrale in Fukushima. Radioactief materiaal raakte daarbij over een groot gebied verspreid.

Tepco zou herhaaldelijk hebben gezegd dat de Amerikanen geen enkel risico liepen. In werkelijkheid werden zij aan grote doses straling blootgesteld, waardoor tientallen van hen kanker kregen, zeggen de Amerikanen.

Hulp

De Amerikanen dienden ten tijde van de ramp op de USS Ronald Reagan. Met helikopters brachten zij voedsel, dekens en water naar de overlevenden van de tsunami. Bij terugkomst werden de bemanningsleden gecontroleerd op straling.

Tepco wijst de beschuldiging van de hand. Het bedrijf zegt dat de Amerikaanse marine genoeg apparatuur tot zijn beschikking had om zelf te kunnen beoordelen of het personeel gevaar liep.

Eerdere claim

Het marinepersoneel spande eerder een rechtszaak aan tegen de Japanse regering. Die werd niet in behandeling genomen omdat de rechtbank in San Diego niet bevoegd was om die zaak te behandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl