NOS NieuwsAangepast

Wachtwoorden NL gejat in Duitsland

In Duitsland zijn vorige week ook emailadressen en wachtwoorden van Nederlanders gestolen. Dat bevestigt de Duitse justitie tegenover de NOS. Hoeveel het er zijn, is nog niet duidelijk.

In totaal werden in Duitsland 18 miljoen combinaties van e-mailadressen met wachtwoorden gestolen. Het waren ongeveer 3 miljoen Duitse adressen. De andere 15 miljoen adressen zijn afkomstig uit meer dan 200 landen. De top vijf wordt gevormd door de VS, Rusland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië.

Overheidsadressen

Een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum zegt dat Nederland inderdaad een lijst heeft gekregen van de Duitse autoriteiten. Hij kan niet zeggen om hoeveel Nederlandse adressen het gaat, omdat de lijst nog maar net binnen is.

Het NCSC kijkt nu eerst welke adressen van de overheid zijn. Ook is er overleg met Nederlandse internetproviders over hoe de Nederlandse klanten het best geïnformeerd kunnen worden.

Volgens de Duitse toezichthouder BSI is het zeer onwaarschijnlijk dat de lijst bij één online-dienst is gestolen. De lijst is vermoedelijk samengesteld uit verschillende bronnen en mogelijk zijn er ook adressen gestolen bij individuele gebruikers.

Criminelen maken waarschijnlijk gebruik van de gestolen gegevens voor het versturen van spam (ongewenste e-mails). Maar mogelijk zijn er ook aankopen gedaan met gestolen adressen en wachtwoorden.

Tweede keer

Het is het tweede grote geval van cybercriminaliteit in Duitsland in korte tijd. In januari ontdekte de BSI per toeval een diefstal van 16 miljoen combinaties van e-mailadressen en wachtwoorden. Dat gebeurde tijdens een onderzoek naar 'botnets'. Dat zijn netwerken van besmette computers, die centraal kunnen worden aangestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl