NOS NieuwsAangepast

Geen slacht van dier zonder chip

Meer dan de helft van de Nederlandse schapenslachterijen slacht vanaf juni geen schapen meer zonder elektronische chip. Dat zegt de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV).

Volgens de slachterijen kan er bij schapen zonder chip niet worden gecontroleerd of het dier in orde is, en of het vlees wel veilig is om te eten. Die verantwoordelijkheid willen de slachterijen niet meer nemen.

Onveilig

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorige maand dat vlees in de Nederlandse schappen niet veilig genoeg is. Volgens de raad kan er niet worden gegarandeerd dat slachterijen volgens de regels werken. De VSV zegt dat er iets drastisch moet veranderen in de sector om de reputatie van de slachterijen te verbeteren.

Om de voedselveiligheid te garanderen moet voor de slacht de geschiedenis van het dier worden gecontroleerd, zoals welke inentingen het dier heeft gehad. Bij schapen die niet gechipt zijn, is dat bijna onmogelijk om te doen, zegt de VSV.

Duurder

Bij een schaap zonder chip moet het nummer op het oormerk op de computer worden gecontroleerd. "Dan moeten de slachterijen een man of tien extra inzetten, maar dat is het meest onzinnige wat je kan bedenken", zegt VSV-voorzitter Louis Westgeest. "Bij een gechipt schaap is de info makkelijk uit te lezen op de computer."

De Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven denkt dat schapenhouderijen hun schapen niet altijd chippen omdat dat duurder is. Volgens Westgeest is dat niet het probleem van de slachterijen. "Wij moeten de voedselveiligheid garanderen. En wat dat kost, maakt ons niets uit. Het moet gewoon allemaal kloppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl