NOS NieuwsAangepast

"VVD-voorzitter online kiezen"

De nieuwe voorzitter van de VVD moet via een ledenraadpleging worden gekozen, zodat alle partijleden de kans krijgen om zich uit te spreken. Dat schrijven twee kandidaat-voorzitters in een brief aan de kandidaat van het hoofdbestuur, Henry Keizer.

Het hoofdbestuur wil dat de nieuwe voorzitter op het VVD-congres op 14 juni wordt gekozen. Maar volgens de wethouders Bert Homan (Utrechtse Heuvelrug) en Peter Smit (Den Haag) betekent dit dat slechts een paar honderd leden zich kunnen uitspreken en duizenden thuisblijvers geen stem hebben.

Vrijwilligerswerk

Een online verkiezing is volgens de twee tegenkandidaten meer van deze tijd, zeker omdat veel VVD-leden andere verplichtingen hebben op zaterdag. "Ze sjouwen als vrijwilliger op de sportvelden, werken in de zorg of houden de winkel open."

Het hoofdbestuur heeft al laten weten niets voor een ledenraadpleging te voelen. De huidige partijvoorzitter Benk Korthals is in 2010 ook op een congres gekozen.

Homan en Smit wijzen erop dat er toen maar één kandidaat was. In 2003 en 2008 werd de VVD-voorzitter bovendien wel via een ledenraadpleging gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl