NOS NieuwsAangepast

Gratis condooms arme Filipijnen

Op de Filipijnen wordt toch een wet ingevoerd die geboortebeperking regelt. De Rooms-Katholieke Kerk in het land had zich hevig verzet tegen het aangenomen wetsvoorstel, maar het Filipijnse hooggerechtshof heeft daarmee korte metten gemaakt.

De geboorteregeling is vooral bedoeld voor de arme bevolking. Die kan door de nieuwe wet bijvoorbeeld gratis condooms krijgen of anticonceptiepillen. Ook krijgen mensen meer voorlichting en wordt het geven van medische hulp na een abortus gelegaliseerd.

Op de Filipijnen komen veel tienerzwangerschappen voor. Vooral in de armste gezinnen worden veel kinderen geboren. De regering zegt dat de nieuwe wet de gezondheidssituatie van de arme bevolking verbetert.

Duivels

President Aquino heeft het wetsvoorstel al in december 2012 ondertekend, maar de Katholieke Kerk, die tachtig procent van de bevolking vertegenwoordigt, protesteerde meteen hevig.

De Kerk voert op de Filipijnen al jaren strijd tegen elke vorm van geboortebeperking. Katholieken noemden het wetsvoorstel duivels.

Juichend

Het hooggerechtshof heeft nu bepaald dat het wetsvoorstel niet in strijd is met de grondwet. Voorstanders van geboorteregeling gingen na de uitspraak juichend de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl