EU-hof: bewaren data mag zo niet
Het Europees Hof van Justitie heeft een streep gezet door het bewaren van telefoon- en e-maildata van burgers. De Europese richtlijn hierover is ongeldig verklaard.
In de richtlijn uit 2006 staat dat lidstaten de gegevens minimaal zes maanden en maximaal twee jaar moeten bewaren. Dit zou helpen in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde criminaliteit.
Omstreden
De richtlijn is altijd omstreden geweest. Burgerrechtengroeperingen zeggen dat de regelgeving in strijd is met het recht op privacy. De wet die Duitsland maakte op basis van deze richtlijn, werd door de hoogste rechter onwettig verklaard.
Het Europees Hof van Justitie zegt dat de regels een algemeen belang dienen en geen wezenlijke inbreuk zijn op de privacy van burgers. In de richtlijn staat namelijk dat de inhoud van de communicatie niet wordt bewaard. Er wordt alleen geregistreerd wie wanneer en hoe vaak contact had met wie.
Vernietigd
Wel stelt het Hof dat de richtlijn niet garandeert dat het verzamelen van de gegevens beperkt blijft tot de strikt noodzakelijke. Nationale autoriteiten kunnen de informatie van iedereen verzamelen, ook al is er geen enkele vorm van verdenking.
Ook is de termijn voor het bewaren van de gegevens niet onderbouwd, stelt het Hof. Bovendien kan niet worden uitgesloten dat er misbruik van de gegevens wordt gemaakt. Het staat providers bijvoorbeeld vrij om zelf te bepalen hoe zwaar ze de data beveiligen.
Ten slotte zijn er geen garanties dat de gegevens na de bewaartermijn onherstelbaar worden vernietigd.