NOS NieuwsAangepast

Miljoenen voor Chinees kopje

Een kopje van zo'n 500 jaar oud is voor een recordprijs verkocht op een veiling in Hongkong. Een verzamelaar uit China betaalde 26 miljoen euro voor het porseleinen kopje.

Het kopje uit de Ming-periode is slechts 8 centimeter groot. Het gaat om een zogeheten kippenkopje, omdat het gedecoreerd is met een afbeelding van een kip, haan en kuikens. De dieren zijn een zinnebeeld van de Chinese keizer, de keizerin en hun onderdanen.

De eigenaar van het kopje was een Filipijnse verzamelaar.

Heilige graal

"Dit is de heilige graal voor keramiek", zegt een handelaar uit Hongkong. "Keizers en verzamelaars willen graag zo'n kopje in hun bezit hebben en die kans doet zich niet vaak voor."

Het vorige record stamt uit 2010, toen een vaas voor ruim 23 miljoen euro werd verkocht.

Jade

Op de veiling werd ook een recordbedrag betaald voor een jade Cartier-halsketting, met 27 kralen en een robijnen sluiting. Het sieraad werd gekocht door het bedrijf Cartier voor 20 miljoen euro, twee keer zoveel als de vooraf geschatte waarde.

Het juweel was ooit eigendom van Barbara Woolworth Hutton, de vermogende erfgename van de oprichter van het warenhuis Woolworth. Zij droeg het bij haar huwelijk in 1933.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl