NOS NieuwsAangepast

PvdA: sociale huurgrens bevriezen

De PvdA wil dat de huurgrens voor sociale woningen de komende jaren niet boven de 699 euro uitkomt. Dat moet dan een aantal jaren zo blijven, door de huren te bevriezen. Dat zegt Tweede Kamerlid Monasch.

De PvdA wijst erop dat de sociale huursector door de indexatie elk jaar duurder wordt. Monasch stelt dat het daardoor voor de doelgroep steeds lastiger wordt de huur op te brengen.

De huurgrens voor sociale woningen is voor dit jaar vastgesteld op 699,48 euro en dat is exclusief servicekosten en kosten voor gas, water en licht.

Als de sociale huurgrens de komende jaren gelijk blijft, zal dat er volgens Monasch ook toe leiden dat er meer woningen gebouwd worden voor de vrije sector met een huur net boven de 700 euro. Deze woningen zijn dan geschikt voor de middeninkomens die net te veel verdienen om een sociale huurwoning te betrekken, aldus Monasch.

Inkomensgrens oprekken

Eerder stelde de PvdA al samen met de ChristenUnie voor de inkomensgrens voor sociale huur op te rekken, zodat meer mensen ervoor in aanmerking komen. De grens ligt nu op 34.000 euro maar zou volgens de twee partijen naar 38.000 euro moeten.

Aanvankelijk wilden de partijen de grens tot 43.000 euro oprekken, maar dat leek weinig steun van andere fracties te krijgen.

Minister Blok van Wonen wees het oprekken van de grenzen helemaal af; hij vindt dat sociale huur voor lage inkomens is en dat er niet met de grenzen geschoven moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl