NOS NieuwsAangepast

Rusland eist stop geweld Oekraïne

Oekraïne moet stoppen met het geweld tegen pro-Russische betogers in het land. Dat eist de Russische regering. Volgens Moskou kan het geweld leiden tot "een burgeroorlog" in Oekraïne.

Gisteravond en vannacht is het weer onrustig geweest in Oekraïne, vooral in het oosten van het land. In verscheidene steden pakten veiligheidsdiensten pro-Russiche betogers aan. Onder meer in Charkov en Donetsk waren confrontaties.

In Donetsk werd een gebouw ontruimd dat was bezet door pro-Russische activisten. Ook in Charkov hadden activisten een regeringsgebouw ingenomen. Zeventig mensen zijn bij de actie tegen ''terroristen'' opgepakt, schrijft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina.

Militairen

De Oekraïense regering heeft speciale politie-eenheden naar het oosten van het land gestuurd om de lokale korpsen bij te staan. Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid zijn er berichten dat ook militairen naar het gebied gaan. Die zouden daar worden gestationeerd om te kunnen ingrijpen bij een Russische actie.

Rusland heeft gezegd dat de Oekraïense veiligheidsdiensten geen geweld moeten gebruiken tegen de activisten. Bij de grens met Oekraïne zouden zich tienduizenden militairen hebben verzameld.

Zorg

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen heeft Rusland ertoe opgeroepen om zijn militairen terug te trekken uit de grensregio. "Elke stap van de Russen richting Oost-Oekraïne betekent een escalatie in plaats van een de-escalatie", zei hij.

Volgens de Deense NAVO-baas zijn de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne aanleiding voor grote zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl