NOS NieuwsAangepast

Vijf alternatieven voor Windows XP

Door NOS-techexpert Rachid Finge

Het is zover: Windows XP is met pensioen. Fabrikant Microsoft besteedt geen aandacht meer aan het dertien jaar oude besturingssysteem. Via Windows Update worden vandaag de allerlaatste updates voor XP verspreid, maar daarna is het echt voorbij.

Microsoft schat dat nog altijd ruim een miljoen computers in Nederland op Windows XP draaien. Daaronder zijn ook veel thuisgebruikers. Wat kunnen die doen? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Een nieuwere Windows

Wie Windows wil blijven gebruiken, kan XP vernieuwen ('upgraden') naar een nieuwere versie. Een voordeel is dat bestaande programma's en bestanden, zoals foto's en muziek, behouden worden.

Een nadeel kan zijn dat een nieuwere versie lang niet altijd werkt op een oudere computer. Ook hebben veel mensen helemaal geen zin om geld uit te geven aan software. Upgraden naar Windows 7 of 8 kost zeker 80 euro. Studenten zijn een paar tientjes goedkoper uit.

Een nieuwe Windows-computer

Computerfabrikanten proberen een slaatje te slaan uit de verlopen houdbaarheidsdatum van Windows XP. Gebruikers van XP hebben vaak nog een oude computer. Wat de fabrikanten betreft is dit dan ook het ideale moment voor vervanging.

Een nieuwe computer kopen is natuurlijk duurder dan alleen Windows aanschaffen, maar misschien maken die paar honderd euro het computergebruik er een stuk prettiger door. Niet meer die haperende video's of lange wachttijden.

Apple of Google

Windows-gebruikers hebben ze allemaal wel: vrienden die maar niet uitgesproken raken over de voordelen van een Apple. Wie zich laat overtuigen is minimaal 655 euro kwijt, de prijs van de goedkoopste Apple-computer - en daar krijg je geen toetsenbord, muis en beeldscherm bij. Wel rekent Apple sinds vorig jaar geen kosten meer voor het upgraden van het besturingssysteem.

Google heeft tegenwoordig ook laptops met een eigen besturingssysteem erop, zogenoemde Chromebooks. Wie alleen simpele dingen doet, zoals surfen en e-mailen, heeft aan zo'n goedkope laptop misschien wel genoeg.

Een tablet

Hebt u eigenlijk nog wel een pc of laptop nodig? Door de komst van tablets is de verkoop van pc's en laptops al tijden aan het dalen. Een tablet is vaak goedkoper dan een nieuwe computer en kan bijna alles wat een pc ook kan.

Tablets zijn er al vanaf 50 euro, al geldt in die categorie dat goedkoop vaak duurkoop is.

Linux

Een gratis besturingssysteem voor de pc is Linux. Veel consumenten kennen het niet, maar IT'ers wel: een heel groot deel van internet draait op Linux. De laatste jaren is Linux steeds gebruiksvriendelijker geworden, maar het kan nog steeds een uitdaging zijn om het aan de praat te krijgen. Daar staat dus tegenover dat het niets kost.

Of: XP blijven gebruiken?

Het is niet zo dat Windows XP ineens stopt met werken. De computer blijft het gewoon doen, maar het systeem wordt met de dag onveiliger. Er zullen steeds meer veiligheidsproblemen aan het licht komen, die Microsoft niet zal verhelpen.

Internetten met een XP-computer wordt daarom vanaf nu afgeraden. Als u het toch doet, kunt u beter een andere browser nemen dan Internet Explorer, want ook die wordt op XP niet meer voorzien van beveiligingsupdates.

Zie het als het niet afsluiten van de voordeur bij het weggaan. Grote kans dat er niet meteen wordt ingebroken, maar hoe lang gaat dat goed? Het is dus niet onmogelijk om XP te blijven gebruiken, maar wel riskant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl