NOS NieuwsAangepast

"Iedereen in Panama houdt hoop"

Tientallen mensen in Panama zoeken nog altijd naar de twee vermiste Nederlandse vrouwen. Correspondent Marc Bessems is inmiddels meer dan een etmaal in het gebied waar Lisanne en Kris zijn verdwenen.

Wat is je indruk van de zoekactie?

"De zoekactie is goed op gang gekomen. Ik ben vandaag gaan wandelen en kwam al vrij snel een groep commando's tegen. Zij waren net klaar met een zoektocht in een bepaald gebied en troffen nu voorbereidingen voor de rest van de dag. De zoektocht concentreert zich rond het wandelpad Pianista en in dat gebied zijn tientallen mensen op zoek."

Hoe aannemelijk is het dat de vrouwen ook echt op dat pad hebben gelopen?

"De autoriteiten hier zeggen dat alles erop wijst dat de vrouwen zijn gaan lopen in de buurt van dat pad. Ik ben er vandaag zelf ook gaan kijken. Mensen die ik daar tegenkwam, zeiden tegen mij: "Wij hebben die twee gezien." Er is wel een probleem. Voor veel lokale mensen lijken wij westerlingen op elkaar; we zijn allemaal lang en blond. Dus het is de vraag of die getuigen ook wel echt Kris en Lisanne hebben gezien. Er zijn namelijk ook tegenstrijdige getuigenverklaringen."

Hoe kan het dat zij na een week nog steeds niet zijn gevonden?

"Dat is de grote vraag. Ik heb niet alles gezien van de omgeving, maar het deel waar ik was, was redelijk goed begaanbaar en alles was goed aangegeven. Ik kreeg de indruk dat je er niet heel snel kan verdwalen."

De vrouwen hadden waarschijnlijk geen dikke truien of wandel-attributen bij zich. Hoe groot is de kans dat ze het overleven, een paar nachten in de natuur?

"Die vraag heb ik ook aan verschillende mensen gesteld. Een duidelijk antwoord was er eigenlijk niet. Zij hebben wel hoopvolle ervaringen uit het verleden. Er zijn mensen vier dagen vermist geweest en die doken dan weer op. Iemand anders had zijn been gebroken en was opgevangen door een geïsoleerd dorp van indianen. Dus het is heel moeilijk te zeggen. Niemand die ik heb gesproken heeft de hoop in ieder geval opgegeven."

Waar zouden ze verder kunnen zijn, aangezien het niet zeker is of ze het pad wel zijn opgegaan?

"Hoe langer het duurt, hoe meer verhalen de ronde doen. Tijdens het bewandelen van het pad kwamen wij een heleboel mensen tegen. Twee mensen die ik heb gesproken, zeiden: "ik heb ze gezien, ze liepen omhoog". Maar ik ben ook mensen tegengekomen die hen hebben gezien bij een bushalte aan het einde van het pad. Er zijn dus veel verschillende verhalen. De politie zei ook tegen mij dat het ongelooflijk moeilijk is om uit al die getuigenverklaringen te zeven wat wel, en wat niet waar is."

Leeft de zaak daar een beetje?

"Jazeker, in de Panamese pers is er vrij veel aandacht voor deze zaak. Het is geen gebied waar vaak journalisten rondlopen en nu is er bijna elke dag een persconferentie. Autoriteiten reizen hierheen om te vertellen over de zaak. Voor lokale begrippen is er veel aandacht, maar het is ook weer niet zo dat het stadje overspoeld wordt met collega-journalisten. Ik ben er vandaag niet een tegengekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl