NOS NieuwsAangepast

Palestijnen Jeruzalem zonder water

Tienduizenden Palestijnen in het oosten van Jeruzalem zitten al meer dan een maand vrijwel zonder leidingwater. Dat is deels te wijten aan een slechte infrastructuur, maar er is ook onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de waterleiding.

Vooral in het vluchtelingenkamp Shuafat zijn de oude waterleidingen niet berekend op het grote aantal mensen dat er woont. Het kamp valt binnen de gemeente Jeruzalem, maar het ligt achter een grote muur die Israël heeft gebouwd uit vrees voor aanslagen.

De Israëlische waterbeheerder zegt niet in staat te zijn het probleem op te lossen en de Palestijnse autoriteiten mogen het watersysteem niet repareren of overnemen.

Zestig dagen

Bewoners sjouwen met flessen en jerrycans water en laten hun kleding wassen bij familie in de binnenstad.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft afgelopen week de lokale autoriteiten een ultimatum gesteld. Binnen zestig dagen moet er een oplossing zijn zodat de Palestijnen permanent leidingwater hebben.

Israël beschouwt Oost-Jeruzalem, inclusief Shuafat, als deel van zijn hoofdstad. In Oost-Jeruzalem wonen nu zo'n 200.000 Israëlische Joden en 300.000 Palestijnen. De Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat Palestina wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl