NOS NieuwsAangepast

"Poetin kan goed improviseren"

"We zijn elke keer weer door Poetin verrast. Dat hoeft niet, want we weten precies wat hij wil." Ruslanddeskundige Helga Salemon duidt de berichten uit het oosten van Oekraïne.

Hoe moeten we tegen de gebeurtenissen aankijken?

"Het ziet er heel ernstig uit. Tot gisteren leek het mee te vallen en was er hoop dat Poetin zou willen onderhandelen. Dat lijkt er nu niet op, want hij toont ongeduld. De pro-Russische acties zijn niet spontaan, daar zit het Kremlin achter. Russische veiligheidsdiensten houden zich sinds november op in Oekraïne en krijgen de bevolking in beweging."

Voert Poetin een masterplan uit?

"Dat denk ik niet. Poetin kijkt hoe het loopt en handelt naar bevind van zaken. Daarbij laat hij zien dat hij goed kan improviseren. Wat de volgende stap zal zijn, niemand die het weet, want de situatie verandert per uur."

Wat kan Moskou doen?

"Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is een federalisering van Oekraïne met een zekere zelfbeschikking voor de oostelijke regio's. Poetin redeneert: de mensen vragen erom, dus moet het gebeuren. Niet voor niets heeft het Kremlin aan Kiev laten weten dat de regering beter naar de burgers moet luisteren. De andere mogelijkheid is het Krim-scenario, namelijk aansluiting bij Rusland. In dat geval is de vraag of de Russen de grens oversteken."

Waar kiest Poetin voor?

"Dat hangt van de ontwikkelingen af. Hij probeert zijn doel nu te bereiken door federalisering van Oekraïne. Als dat niet lukt, heeft hij nog altijd de optie om binnen te vallen. We zijn keer op keer door hem verrast, maar eigenlijk weten we precies wat Poetin wil. Daarvoor krijgt hij de ruimte, want hij weet dat het Westen niet zal ingrijpen."

Hoe wordt er in Rusland zelf tegen aangekeken?

"Poetin heeft meer te vrezen uit het binnenland dan uit het buitenland. Hij moet voorkomen dat de onrust overslaat naar het Rode Plein. Hij denkt dat hij daarvoor nu op de goede weg is. Poetin wordt gezien als een sterke leider met een grote populariteit. Die positie gebruikt hij weer om in het binnenland de duimschroeven aan te draaien en protesten in de kiem te smoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl