NOS NieuwsAangepast

"Geen vakantie voor eurolanden"

door verslaggever Eva Wiessing

"Kapitalisme zonder falen is als religie zonder zonden. Dat werkt niet." Aan het woord is Jens Weidmann, president van de machtige centrale bank van Duitsland, de Bundesbank.

Hij is in Amsterdam op bezoek bij zijn collega Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en geeft een lezing over Europa na de eurocrisis. "We staan er een stuk beter voor," zegt hij, "maar we zijn er nog lang niet".

Het fundament onder de euro moet veel steviger. Landen moeten verder hervormen en discipline blijven tonen. Gaan ze de fout in, dan moeten ze dat zelf voelen en niet zomaar de rekening bij de andere eurolanden leggen.

Halverwege de marathon

De eurocrisis is voorbij, althans, de financiële markten zijn tot rust gekomen en niemand heeft het meer over het uiteenvallen van de eurozone. Maar veel burgers kampen nog met de gevolgen van de crisis. De werkloosheid is hoog en vooral de kleinere bedrijven kunnen moeilijk aan geld komen om te investeren in hun toekomst.

Klaas Knot en Jens Weidmann zijn generatiegenoten, beiden veertigers, en opvallend eensgezind over hoe de eurozone verder gestabiliseerd zou moeten worden. Politici die naar de Europese Centrale Bank in Frankfurt kijken voor het oplossen van hun problemen zijn bij deze twee centrale bankiers aan het verkeerde adres. "Monetaire politiek heeft veel kunnen doen, maar kan niet alles oplossen", zegt Weidmann.

"Landen moeten weer zelf verantwoordelijk worden voor hun fouten." Hij vergelijkt het oplossen van de eurocrisis met het lopen van een marathon: "We zijn nog maar halverwege en de tweede helft is altijd zwaarder."

Geen vakantieclub

Na afloop van de lezing is er ruimte voor vragen. Oud-eurocommissaris en euroscepticus Frits Bolkestein neemt het woord. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van de euro en vraagt zich af of we de regels niet zo moesten aanpassen dat landen ook uit de euro kunnen stappen, vrijwillig of onvrijwillig. Als ze na enkele jaren hun financiën weer op orde hebben, zouden ze terug kunnen keren.

Weidmann vindt het een onzalig plan. "De Europese Monetaire Unie is geen vakantieclub waar je bij mag of uitstapt wanneer het je uit komt", zegt hij. "We willen juist een stabiele monetaire unie." En ook hier is zijn Nederlandse collega het roerend met hem eens. Beleggers zouden meteen weer gaan speculeren welke landen wel en welke niet binnen de eurozone kunnen blijven, denkt Knot.

Eerste helft

We zitten er samen in; alle eurolanden. En samen moeten we verder, zegt Weidmann. Om er nog een sportmetafoor aan toe te voegen: "Het fluitsignaal heeft geklonken voor de eerste helft. Maar we hebben geen tijd om rust te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl