NOS NieuwsAangepast

Wie heeft de pater vermoord?

Wie er achter de moord op pater Frans van der Lugt in Syrië zit, is onduidelijk. Daarover is nog geen betrouwbare informatie beschikbaar. De gouverneur van de provincie Homs, een medestander van president Assad, heeft al wel een schuldige aangewezen: de extremistische religieuze groepering al-Nusra.

Er zijn twee lezingen over wat er vanochtend gebeurd is bij het huis van pater Frans. Volgens collega-priester vader Ziad Hilal drong een gemaskerde man het huis binnen en nam de pater mee de tuin in. Daar werd meteen geschoten.

Volgens andere bronnen is pater Frans meegenomen door twee gemaskerde mannen, die hem op straat zouden hebben geslagen en doodgeschoten. Uit videobeelden van de gedode pater is op te maken dat hij in zijn hoofd en buik is geschoten.

Kritisch

De Syrische overheid wijst naar 'terroristen' als de daders van de aanslag. Al-Nusra is de Syrische vertegenwoordiger van al-Qaida en wordt binnen het Syrische verzet steeds dominanter.

De stad Homs is al maanden omsingeld door het Syrische leger. Eerder dit jaar kregen groepen bewoners de ruimte om Homs te verlaten. Pater Frans koos bewust om te blijven. Hij vroeg om internationale hulp voor de hongerende bevolking. "We willen niet sterven in een zee van ellende en leed," zei hij.

Van der Lugt was kritisch over het verzet in Syrië. Dat bleek onder meer uit een tekst van Van der Lugt uit januari 2012 op de weblog van de Mediawerkgroep Syrië. Volgens hem steunt het merendeel van Syriërs de opstand tegen Assad niet.

"Vanaf het begin zijn de protestbewegingen niet louter vreedzaam geweest", schreef hij. "Ik heb vanaf het begin gewapende demonstranten in die betogingen mee zien lopen, die als eersten op de politie begonnen te schieten. Heel vaak is het geweld van de veiligheidsdiensten een reactie op het wrede geweld van de gewapende opstandelingen."

Gehandicapte kinderen

Pater Frans leefde het afgelopen jaar in een wijk in Homs die in handen is van de rebellen en hij verwierf bewondering voor zijn opvang van gehandicapte kinderen en hulp aan boeren.

Het is nog niet duidelijk of de pater begraven wordt in Homs of dat zijn lichaam naar elders zal worden gebracht. Bronnen spreken elkaar tegen op dit punt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl