NOS NieuwsAangepast

Scherven 'vertellen' jongensleven

In Uitgeest zijn sporen gevonden uit de Late IJzertijd, die volgens de archeologen meer kunnen vertellen over de geschiedenis van dit deel van Noord-Holland.

Bij opgravingen kwamen scherven naar boven en werden resten van akkers en greppels blootgelegd.

De onderzoekers brengen de vondsten in verband met de eerdere opgraving, daar in de buurt, van een skelet van een 9-jarige jongen. Hij moet ook in de Late IJzertijd (250 tot 12 jaar voor Christus) hebben geleefd.

Gezichtsreconstructie

"We weten zo meer over de geschiedenis van dit deel van Uitgeest", zegt gedeputeerde Elvira Sweet van Noord-Holland. "Het is bijzonder dat we de gebruiksvoorwerpen en landschapspatronen kunnen koppelen aan het 'jongetje van Uitgeest'. Zo wordt hij min of meer herenigd met zijn leefomgeving en kunnen we het verhaal over hem verder verbeelden."

Aan de hand van de schedel wordt een "levensechte" gezichtsreconstructie van het jongetje gemaakt. Dat zal vanaf volgend jaar te zien zijn in het toekomstige bezoekerscentrum van het Huis van Hilde in Castricum. Daar krijgen ook de vorig jaar gereconstrueerde 'Steentijdman' en de 'Engelse Soldaat' een vaste plaats.

De opgravingen in Uitgeest worden deze week voltooid. De archeologen gaan de vondsten onderzoeken en aan de hand daarvan wordt bepaald of er nog verder wordt gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl