NOS NieuwsAangepast

Procesverzoek verbaast Karremans

Het "verbaast" oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans dat nabestaanden van drie slachtoffers van Srebrenica opnieuw om zijn vervolging hebben gevraagd, zegt zijn raadsman Geert-Jan Knoops.

Karremans wijst erop dat het OM pas dertien maanden geleden besloot hem niet te vervolgen.

Nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 door Bosnische Serviërs werden vermoord, zijn een Artikel 12-procedure gestart bij het hof in Arnhem. Ze hopen uiteindelijk dat het OM Karremans en twee anderen voor de rechter brengt.

Vertrouwen

Volgens Knoops hoopte zijn cliënt dat er een eind aan de pogingen tot vervolging was gekomen "juist ook voor de mannen en vrouwen van Dutchbat". De advocaat zegt dat Karremans de procedure met vertrouwen tegemoet ziet.

"Hij hoopt alleen dat het snel is afgelopen want hij wordt nu al meer dan twintig jaar geconfronteerd met onderzoek naar hem". aldus Knoops.

Niet vervolgen

Het OM concludeerde vorig jaar na onderzoek dat Karremans en de twee anderen niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken waren bij de wandaden in Srebrenica. De troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic joegen duizenden jongens en mannen uit de moslimenclave de dood in.

Volgens de nabestaanden hadden de Nederlandse Dutchbat-eenheden de moslims moeten beschermen. In hun ogen zijn Karremans en de andere twee medeplichtig aan oorlogsmisdaden en genocide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl