NOS NieuwsAangepast

Weg uit Homs geen optie voor pater

De Nederlandse pater Frans van der Lugt woonde meer dan vijftig jaar in het Midden-Oosten. Hij vertrok eind jaren 60 naar Libanon, waar hij de opleiding tot jezuïet volgde en de Arabische taal leerde. De laatste tientallen jaren woonde hij in een klooster. Vanochtend werd hij doodgeschoten in de Syrische stad Homs.

Tijdens zijn eerste jaren in de Syrische stad gaf hij les aan christenen. In 2010 opende hij een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking.

Pater Frans (75) benadrukte regelmatig dat hij niet alleen in Homs was voor de christenen. Met zijn achtergrond als psychotherapeut wilde hij bruggen bouwen tussen christenen en moslims.

Aanpak oppositie

Vanaf het begin van de oorlog in Syrië liet pater Frans horen hoe hij over de situatie dacht. "Iedereen in Syrië wil dat het bestuur in het land democratischer wordt." Hij had daarbij wel zijn bedenkingen bij de aanpak van de oppositie.

Volgens Van der Lugt was het een oorlog tussen het leger en gewapende soennitische groeperingen. "Het merendeel van het volk is niet in opstand en zeker niet in gewapende opstand", schreef hij in een brief begin 2012.

Een van de laatste keren dat Van der Lugt van zich liet horen was begin dit jaar. Hij plaatste toen een filmpje op YouTube over de toestand in de belegerde stad Homs, waarin hij zegt dat inwoners dringend hulp nodig hebben. "We willen niet sterven in een zee van ellende en leed."

"Serene rust"

Hoewel hij de afgelopen maanden de mogelijkheid had om geëvacueerd te worden, bleef hij in het klooster wonen. "Het is belangrijk dat ik niet wanhopig word, maar juist hoopvol blijf. Zo kan ik wat betekenen voor iedereen", zei hij in februari.

Volgens correspondent Sander van Hoorn zag hij zichzelf als een kapitein die als laatste het schip zou verlaten.

Naast dat hij voor de mensen in het klooster wilde zorgen, had hij nog een ander doel. Hij zag het als zijn taak om oude relikwieën en religieuze kunstwerken uit kerken en moskeeën veilig te stellen.

Volgens Van Hoorn leek de pater het in het klooster betrekkelijk veilig te hebben. "Er was een soort serene rust op binnenplaats bij de kerken en waar hij woonde, maar het was wel een binnenplaats in een stad die belegerd wordt."

RKK Kruispunt TV herhaalt vanmiddag om 16.30 uur op Ned. 2 een uitzending over pater Van der Lugt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl