NOS NieuwsAangepast

Files door acties van truckers

Actievoerende vrachtwagenchauffeurs hebben op verschillende plaatsen in het land files veroorzaakt. Ze reden van vijf locaties naar parkeerplaats Haarrijn bij Utrecht. Veel chauffeurs reden met 60 kilometer per uur over de snelweg.

Op de A12 leidde dat rond 11.30 uur tot een kilometerslange file tussen Veenendaal en Driebergen. Even later liep het vast op de A28 tussen Amersfoort en Utrecht.

"Wat een gekken"

Veel vrachtwagenchauffeurs reden in gewone personenauto's omdat hun werkgever geen toestemming had gegeven. Volgens FNV Bondgenoten deden zeker 400 chauffeurs mee aan de actie.

Andere automobilisten hadden er niet altijd begrip voor. Een van hen schreef op Twitter: "Wat een gekken op de A2. Alarmlichten aan, 60 rijden en de boel blokkeren, levensgevaarlijke actie."

Sorry

FNV-bestuurder Henri Janssen had zich op Twitter al tegen zulke kritiek ingedekt: "Sorry voor overlast op de A12 en A28. Boze Chauffeurs kunnen helaas niet anders." Voor klachten over de actie verwijst hij naar werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland.

De chauffeurs protesteren tegen de inzet van goedkopere Oost-Europese werknemers en eisen 3 procent meer loon. Vorige maand keurden de vakbonden het cao-bod van de werkgevers af. Ze kondigden toen al acties aan.

"Nog maar het begin"

De vakbonden hebben vanochtend startmanifestaties gehouden in Beverwijk, Nunspeet, Arnhem, Gilze en Rotterdam. Van daaruit rijden ze naar Utrecht. Daar gaan ze bespreken wat de vervolgacties worden.

"Dit is nog maar het begin", zegt bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten. "We gaan door om bij werkgevers de boodschap tussen de oren te krijgen dat het zo niet langer gaat. De mensen in de transport en logistiek gaan voor meer loon en tegen verdringing."

Op slot

Vanochtend vroeg hebben de chauffeurs al gedemonstreerd bij een aantal werkgevers. Ze deden de poorten van verschillende transportbedrijven symbolisch op slot, onder het motto: "Cao op slot, bedrijven op slot". Dat gebeurde onder meer bij de bedrijven Portena, Simon Loos, Vos, Schenk, UPS, Cetra, Koopmans, Van der Lee en ODS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl