NOS NieuwsAangepast

Paus laat Vaticaanbank bestaan

Paus Franciscus heeft besloten dat het Instituut voor Religieuze Werken, beter bekend als de Vaticaanbank, blijft bestaan. Wel neemt hij maatregelen om misstanden in de toekomst te voorkomen.

De Vaticaanbank raakte de afgelopen jaren in opspraak door witwaspraktijken. In januari werd een voormalige accountant van de bank daarvoor aangeklaagd. Ook zou de bank verzuimd hebben dubieuze transacties te melden.

Vorig jaar stelde de paus al een commissie in die toezicht moet houden op de activiteiten van de bank. Ook bogen verschillende commissies zich over de toekomst van de bank. De paus zei daarover dat er drie opties waren: doorgaan met de huidige missie als bank, omvorming tot een ethisch hulpfonds of sluiting van de instelling.

Zorgvuldig

Het is dus de eerste optie geworden, valt op te maken uit de verklaring die het Vaticaan vandaag publiceerde. Daarin staat: "Het Instituut voor Religieuze Werken zal op een zorgvuldige manier doorgaan met het wereldwijd verstrekken van gespecialiseerde financiële diensten aan de Rooms-Katholieke Kerk."

Om die zorgvuldigheid te waarborgen, heeft de paus de aanbevelingen van de commissies overgenomen. Die gaan vooral over scherper toezicht op de bank en meer transparantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl