NOS NieuwsAangepast

Weer roep om proces Karremans

Nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 in Srebrenica zijn vermoord, willen dat oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans alsnog wordt vervolgd. Ook twee andere Dutchbatters moeten worden berecht. De nabestaanden zeggen dat de drie medeplichtig zijn aan oorlogsmisdaden en genocide.

Ze zijn een artikel 12-procedure gestart bij het hof in Arnhem. Ze willen dat het hof het Openbaar Ministerie opdraagt de Dutchbatters alsnog voor de rechter te brengen.

Niet verwijtbaar

Het OM besloot vorig jaar maart na een feitenonderzoek af te zien van strafrechtelijke vervolging van Karremans en de twee anderen. Volgens het OM zijn ze niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken geweest bij de misdaden in de moslimenclave. Na de val van Srebrenica zijn duizenden jongens en mannen vermoord door de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic.

Tegen de drie Dutchbatters was al in 2010 aangifte gedaan door de nabestaanden van drie vermoorde moslimmannen. De slachtoffers waren de elektricien van het bataljon en de vader en een broer van de tolk Hasan Nuhanovic. De drie waren door de Nederlandse militairen in juli 1995 van de compound in Potocari gezet en kort daarna door de Bosnische Serviërs vermoord.

Omdat al duidelijk was dat de mannen gevaar liepen, is de leiding van Dutchbat medeplichtig aan genocide, stellen de nabestaanden.

Hoge Raad

Advocaat Liesbeth Zegveld voelt zich in de artikel 12-procedure gesterkt door de uitspraak van de Hoge Raad in september vorig jaar. Het hoogste rechtscollege oordeelde dat de Nederlandse Staat onrechtmatig heeft gehandeld door de drie moslimmannen in 1995 over te dragen aan de Bosnisch-Servische troepen.

Niet het strafrecht maar politieke argumenten hebben de afhandeling van het dossier bepaald, stelt Zegveld. Volgens haar is er beperkt en onzorgvuldig onderzoek gedaan en was dat niet gericht op het voor de rechter brengen van de ernstigste misdrijven.

Een andere groep nabestaanden, Moeders van Srebrenica, wil dat de Nederlandse Staat ook aansprakelijk wordt gesteld voor deze doden. De civiele rechtszaak dient vandaag bij de rechtbank in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl