NOS NieuwsAangepast

Hoop op vinden vermist vliegtuig

De Australische luchtvaartautoriteiten hebben goede hoop dat ze de zwarte doos van de vermiste Maleisische Boeing 777 terug zullen vinden. Op een persconferentie is vanmorgen gezegd dat een Australisch schip gisteren niet één signaal, maar twee verschillende signalen heeft opgevangen.

"Die zouden zowel van de flight data recorder als van de cockpit voice recorder afkomstig kunnen zijn", zei de leider van het onderzoek.

Twee keer

Het schip dat de signalen opving, de Ocean Shield, vaart ten noordwesten van Australië. De eerste keer werd gedurende dertien minuten een signaal opgevangen, de tweede keer duurde het twee uur en twintig minuten.

Waar de signalen precies vandaan kwamen, moet nog worden vastgesteld. Dat kan in een gebied van bijna vier kilometer aan beide kanten van het schip zijn geweest, op een diepte van drie kilometer. Om de precieze locatie te vinden, vaart de Ocean Shield nu heen en weer.

Duikboot

Als de plaats is gevonden, kan een onbemande duikboot met sonarapparatuur naar beneden worden gestuurd. Pas nadat die wat heeft opgepikt, wordt er met camera's gezocht.

Overigens kan het nog dagen duren voordat is vastgesteld of de signalen inderdaad van het vliegtuig zijn dat sinds 8 maart wordt vermist.

Goede gebied

Volgens NOS-correspondent Robert Portier hebben de Australiërs nu het gevoel dat ze in het goede gebied aan het zoeken zijn. Het is een race tegen de klok, omdat de batterij van het apparaat dat de signalen uitzendt elk moment leeg kan zijn.

Afgelopen zaterdag meldde een Chinees persbureau dat een Chinees schip een "ping" had opgevangen. Dat schip vaart zo'n 550 kilometer verderop.

Volgens de Australiërs moet die melding met voorzichtigheid worden bekeken, omdat de microfoons waarmee de Chinezen werken minder precies zijn. Voor de zekerheid gaat een Brits schip met goede apparatuur naar het gebied waar de Chinezen aan het zoeken zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl