NOS NieuwsAangepast

India in vijf weken naar de stembus

Vanaf vandaag kunnen Indiërs hun stem uitbrengen voor de parlementsverkiezingen. In dit land met 814 miljoen stemgerechtigden ontrolt zich de grootste verkiezingsoperatie ter wereld.

De stembusgang gebeurt in negen etappes, verdeeld over vijf weken. Vandaag wordt in de noordelijke staten Assam en Tripura gestemd.

Daarna trekt het verkiezingscircus met het ambtenarenapparaat en de veiligheidstroepen, met steeds enkele dagen ertussen, door het uitgestrekte land, zegt correspondent Lucas Wagenmeester vanuit New Delhi.

Yak

In de in totaal 930.000 stembureaus kan elektronisch worden gestemd. Bij de laatste verkiezingen, in 2009, werden de stemmachines op de ruggen van yaks naar afgelegen bergdorpen in de Himalaya gebracht.

Elders werden olifanten en kamelen ingezet om de stemmachines op de goede plek te krijgen.

Vliegende brigades

De Kiescommissie beschikt ook over speciale vliegende brigades en controleteams die erop toezien dat politieke partijen kiezers niet omkopen, vlak voor ze hun stem gaan uitbrengen.

In het verleden kregen kiezers op grote schaal geld of alcohol toegestopt in ruil voor hun stem.

Corruptie

Belangrijkste thema's bij de verkiezingen zijn de corruptie en de hoge inflatie. Veel kiezers lijken zich af te wenden van de Congrespartij die India al sinds de eerste vrije verkiezingen in 1952 domineert. De partij van Rahul Gandhi wordt waarschijnlijk gedecimeerd.

De belangrijkste oppositiepartij BJP (hindoenationalisten), stevent onder leiding van Narendra Modi af op een grote overwinning.

Bescheiden overheid

Als premier van de deelstaat Gujarat heeft Modi naar eigen zeggen allerlei economische successen geboekt. Hij bestrijdt corruptie, wil grote bedrijven de ruimte geven en vindt dat de overheid zich bescheiden moet opstellen.

Er is ook kritiek op Modi. Hij zou als premier van Gujarat niets hebben gedaan toen in 2002 meer dan duizend moslims werden vermoord.

De laatste stembureaus sluiten op 12 mei. Op 16 mei worden de stemmen geteld en zal ook de uitslag bekend worden gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl