NOS VoetbalAangepast

Ajax verdient lof, Henk Fraser ook

Dat Ajax op weg is naar het landskampioenschap, is voor de analytici van Studio Voetbal een uitgemaakte zaak. Maar of het een glansrijke titel is, is nog wel onderwerp van discussie. Ronald Waterreus, Sjoerd Mossou, Ruud Gullit en Jan Mulder stelden vast dat Ajax tegen Vitesse opnieuw pover speelde en bij rust al op een hopeloze achterstand had kunnen staan. "Maar het wonderlijke is: ze verliezen toch weer niet. En dat is knap", zei Gullit.

"Ajax werd voor rust overlopen. Als Labyad de 2-0 maakt, wordt het wel een heel andere wedstrijd", merkte Waterreus op. Maar volgens Gullit is dat laatste nu juist de essentie van het Ajax-succes. Gullit: "Je kunt wel zeggen: áls het 2-0 wordt, maar het feit is dat het géén 2-0 werd. Dat is typisch Ajax, dat is geen toeval. En het is ook geen toeval dat Ajax steeds in de tweede helft, of in de slotfase, de wedstrijd toch naar zich toetrekt."

Elf goede voetballers

Gullit: "Vroeger, toen ik nog in de jeugd bij DWS speelde, was dat al zo. Als we tegen Ajax moesten spelen, waren we op-en-top gemotiveerd. Dan gaf je alles. Maar bij Ajax staan altijd elf echte voetballers in het veld, ze kunnen allemaal goed voetballen. Bij DWS, of welke andere club dan ook, heb je altijd vijf of zes goeie spelers en de rest is net een niveautje minder."

"Als je alles geeft, kun je het Ajax een helft heel moeilijk maken, maar in de tweede helft, als je moe begint te worden, merk je dat verschil tussen Ajax dat elf gelijkwaardige, goeie voetballers heeft en een tegenstander die het met een paar mindere jongens moet doen."

Lof was er aan de tafel bij Studio Voetbal ook voor Henk Fraser, de trainer van ADO Den Haag. De Hagenaars wonnen zondag met 4-1 van FC Utrecht en klommen daardoor naar de tiende plaats op de ranglijst. Een wereld van verschil met begin februari, toen ADO nog stijf onderaan stond. Maurice Steijn werd ontslagen, waarna zijn assistent Henk Fraser het overnam. Hij is nu negen wedstrijden op rij ongeslagen. Hoe doet hij dat?

Verdedigen is niet vies

Volgens Ruud Gullit door de nadruk te leggen op verdedigen. "Iedereen in Nederland traint in balbezit. Fraser denkt: 'We hebben de bal ook wel eens niet'. Hij heeft de ploeg discipline meegegeven. Daardoor wordt het voor een tegenstander lastig dat te doorbreken. Het is een voorbeeld voor het Nederlands voetbal. Verdedigen is niet vies."

Gullit vindt dat meer ploegen in Nederland reactievoetbal zouden mogen spelen, met name de clubs die in het rechterrijtje van de ranglijst staan. "Daar worden de ploegen uit het linkerrijtje ook beter van."

Fraser stond bekend als een robuuste verdediger, die keihard de duels in ging. De ex-speler van onder meer Feyenoord speelde samen met Ronald Waterreus bij Roda JC. "Ik zag in hem wel een toekomstige trainer", zei Waterreus. "Fraser is ook een tijdje jeugdtrainer geweest bij PSV. Toen heb ik weleens een paar dagen met hem meegelopen. Dat deed hij heel goed. Fraser heeft het vak in de vingers, echt in de vingers."

Stille jongen, goeie trainer

Gullit speelde samen met Fraser op het WK 1990 in Italië en herinnert zich Fraser als een stille jongen. "Ik had daarom niet verwacht dat hij trainer zou worden", zei Gullit. "Maar dat betekent niet dat je geen goede trainer kan zijn. Fraser is net begonnen en we moeten hem natuurlijk langer aan het werk zien voor we hem definitief kunnen beoordelen, maar hij maakt absoluut een goede indruk."

Voer voor discussie in Studio Voetbal was de vraag of de tweede doelman van Ajax, Kenneth Vermeer, mee moet naar het WK. Gevoed door eerdere opmerkingen van bondscoach Louis van Gaal dat Vermeer in zekere zin het beste past in het beoogde spel van Oranje, is recentelijk de discussie op gang gebracht of de keeper niet een kans verdient?

Bij Ajax raakte Vermeer dit seizoen na een serie blunders zijn plaats onder de lat kwijt, maar sinds zijn sterke optreden in de halve finale voor de beker tegen AZ lijkt Vermeer weer vertrouwen te genieten.

De roep om Vermeer

Sjoerd Mossou reageerde verbaasd. "Het is te gek voor woorden als er twee keepers van Ajax meegaan naar het WK. We hebben genoeg andere goede keepers, drie in de Premier League nota bene. Dat zijn niet de minsten." Ook Waterreus kan de roep om Vermeer niet begrijpen. "Op basis waarvan moet hij naar het WK? Omdat hij één goede wedstrijd heeft gekeept, de halve finale van de beker."

De situatie deed Gullit denken aan zijn tijd als speler van Oranje, toen Johan Cruijff ook zo veel mogelijk spelers van Ajax in het Nederlands elftal probeerde te krijgen. Gullit: "Berry van Aerle moest er uit van Johan. En Menzo moest in plaats van Van Breukelen keepen. Ik zei, vanuit Eindhoven: 'dacht het niet'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl