NOS NieuwsAangepast

Libië sluit deal met rebellen

Twee oliehavens in Libië gaan weer open. De havens van Zueitina en Hariga in het noordoosten van het land waren bezet door anti-regeringsrebellen. Die eisten een deel van de Libische olie-inkomsten op.

De Libische regering en de rebellen hebben nu een akkoord ondertekend over het vrijgeven van de havens. Daarin is een financiële compensatie voor de rebellen vastgelegd. Ook staat in het akkoord dat de rebellen niet worden vervolgd voor de bezetting van de havens en dat de regering niet militair ingrijpt.

Zinken

Zueitina en Hariga zijn de kleinste havens die in handen zijn van de rebellen. Dagelijks werden meer dan 600.000 vaten olie vanuit deze havens geëxporteerd.

Na de bezetting probeerden de rebellen zelf geld te verdienen met de olie-export, maar dat is niet gelukt. De Libische regering dreigde olietankers die in de havens zouden aanleggen tot zinken te brengen.

De bezetting van Zueitina en Hariga heeft acht maanden geduurd. De belangrijke oliehavens van al-Sidra en Ras Lanuf zijn ook in handen van de rebellen. Over deze havens wordt nog onderhandeld tussen de regering en de rebellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl