NOS NieuwsAangepast

"Oekraïne brokkelt verder af"

De weken durende onrust in het oosten van Oekraïne is dit weekend verder verhard. Pro-Russische demonstranten lieten zich horen en zien in Charkov, Loehansk en Donetsk.

In die laatste stad is een gebouw van de regionale overheid bezet door betogers. Ze eisen dat de overheid van de regio een referendum uitschrijft over afscheiding van Oekraïne.

"Voor middernacht willen ze de toezegging dat er zo'n volksraadpleging komt", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Als dat niet gebeurt, houden de demonstranten morgen een bevolkingsraad. Met andere woorden, dan beslissen ze zelf."

Afbrokkelen

Het is volgens Godfroid niet precies te zeggen of de Russische regering hierachter zit. "Maar gezien de opstelling van Moskou in het conflict met Oekraïne is het wel waarschijnlijk."

Hoe dan ook, zowel de demonstranten als Rusland willen een grotere zelfstandigheid van de regio's en derhalve minder invloed van de regering in Kiev.

Godfroid: "Als er referenda komen en als die uitwijzen dat de bevolking meer zelfstandigheid wil, zal Oekraïne dat nooit goed vinden. Maar intussen brokkelt het land wel verder af en blijft er weinig van Oekraïne over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl