Welten slaat Den Bosch naar finale

De finale om het landskampioenschap hockey bij de vrouwen gaat volgende week tussen Den Bosch en SCHC. In de halve finales repareerde Den Bosch tegen Amsterdam de nederlaag van zaterdag. SCHC hield Laren dankzij een gelijkspel uit de finale.

Den Bosch dankt de 3-0 winst vooral aan international Lidewij Welten, die met twee vroege treffers het verschil maakte. In de tweede minuut opende zij de score na een knappe solo. Amper vijf minuten later maakte Welten de 2-0 uit de rebound van een strafcorner.

Na de 2-1 nederlaag in Amsterdam betekende dat geenszins dat Den Bosch al achterover kon leunen, maar toch lieten de Brabantsen Amsterdam gaandeweg de eerste helft meer in de wedstrijd groeien. Keepster Lizzy Koeton wist met drie reddingen in korte tijd een tegentreffer te voorkomen.

Met een rake strafcorner bracht Maartje Paumen haar ploeg kort na de rust al iets meer lucht. Zij evenaarde daarmee en passant een doelpuntenrecord van oud-teamgenoot Mijntje Donners, die ook 28 goals maakte in de play-offs.

Het verwachte slotoffensief van Amsterdam kwam, mede door een gele kaart en dus een tijdstraf voor Eva de Goede, niet van de grond. Daarmee nam Den Bosch revanche op Amsterdam, dat de Boschenaren vorig jaar van de titel hield.

SCHC ternauwernood naar finale

De andere halve finale, tussen SCHC en Laren, begon met een minuut stilte vanwege het drama dat zich zaterdag in Laren afspeelde. Daarnaast speelde Laren met rouwbanden.

SCHC dacht lange tijd probleemloos op een finaleplaats af te koersen. Na de 1-0 zege in de uitwedstrijd, begon ook de return in Bilthoven goed voor SCHC. Claire Verhage maakte op aangeven van Maike Stöckel de openingstreffer en Carlien Dirkse van den Heuvel tekende voor de 2-0 ruststand.

Direct na de hervatting deed Willemijn Bos uit een strafcorner iets terug, maar een overtuigende doelpuntenjacht kreeg Laren vervolgens niet op gang. Toen Roos Drost tien minuten voor tijd 3-1 maakte, begon het thuispubliek al aan het feest.

Maar er volgde een spannende slotfase, waarin Laren door doelpunten van Kim Lammers en opnieuw Bos nog tot 3-3 kwam. Dat was voor coach Etienne Spee het sein om keepster Joyce Sombroek te vervangen voor een veldspeelster, maar de overtalsituatie leverde niets meer op.

Voor SCHC is de finaleplaats een primeur, terwijl een eindstrijd zonder de vrouwen van Den Bosch ondenkbaar lijkt. Zij waren er in 1997 voor het laatst niet bij. In de zestien daaropvolgende finales ging de winst bovendien liefst veertien keer naar Den Bosch.