NOS SportAangepast

Bekele nu ook topper op marathon

Kenenisa Bekele heeft in Parijs bij zijn marathondebuut een indrukwekkende overwinning behaald. De 31-jarige Ethiopiër zette, na de laatste twaalf kilometer solo te hebben gelopen, in 2.05.03 een nieuw parcoursrecord voor de wedstrijd in de Franse hoofdstad neer.

De drievoudig olympisch kampioen op de baan (goud op de 5.000 meter en twee keer goud op de 10.000 meter) en elfvoudig wereldkampioen in het veldlopen begon zonder veel specifieke voorbereiding aan zijn eerste marathon. Bekele trainde in zijn thuisland en liet de wegraces in de aanloop naar Parijs links liggen.

Die voorbereiding bleek geen beletsel voor een bijzonder snelle marathon. Bekele gooide na 25 km, toen de kopgroep nog uit negen atleten en een haas bestond, het tempo omhoog. Alleen zijn landgenoot Tamirat Tola kon daarna nog even aanhaken.

Vijf kilometer verder was ook Tola gezien, waarop Bekele solo naar de streep liep. Het oude record in de marathon van Parijs, die niet als supersnel bekendstaat, stond sinds 2012 met 2.05.11 op naam van de Keniaan Stanley Biwott.

Teleurstellend

Bekele's manager Jos Hermens vond de tijd van zijn atleet toch wat teleurstellend, zo zei hij in NOS Langs de Lijn. "We hadden hier meer van verwacht. Op het einde kreeg hij kramp in zijn hamstrings. Daarmee heeft hij toch zeker wel een halve minuut verloren." Toch was het geen onverdienstelijk debuut. "Kenenisa is er zelf ook wel tevreden mee, hij kijkt al uit naar het najaar. Dan gaat hij waarschijnlijk de marathon van Berlijn óf Chicago lopen, omdat daar snelle tijden mogelijk zijn", aldus Hermens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl