NOS SportAangepast

Hamburger: Oxford zwaar favoriet

De boten zijn gereed, de roeiers hebben de laatste testen gedaan. Alles is klaar voor een mooie wedstrijd. The Boat Race, de jaarlijkse roeiwedstrijd op de Theems tussen de universiteiten Oxford en Cambridge is voor roeiliefhebbers de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Vanavond om 18.55 uur is het zover.

Voor tweevoudig deelnemer Sjoerd Hamburger (in de boot van Oxford) betekent het dit keer vooral een weerzien met oude maten.

"Vijf jaar geleden deed ik voor het eerst mee. Met het winnende team van toen hebben we dit weekend een reünie. We hebben de laatste test van het huidige team bekeken en ik moet zeggen, Oxford is zwaar favoriet. Het team is een mix van roeiers met ervaring, onder wie drie olympische medaillewinnaars en andere talentvolle roeiers."

Zwaar weer

Vorig jaar won het team van Oxford met vier lengtes verschil van Cambridge. Hamburger heeft er vertrouwen in dat het verschil nu nog groter kan zijn na 6,8 kilometer. "De weersvoorspelling is slecht, dat is in ons voordeel. We moeten in het eerste deel de voorsprong al pakken, want waarschijnlijk zijn er in het tweede deel hoge golven en veel stroming. Lig je dan nog gelijk, dan kan er van alles gebeuren."

De Boat Race wordt sinds 1829 gehouden. Cambridge won 80 keer, Oxford 76, in 1877 eindigde de race onbeslist. Maar de laatste jaren gingen negen van de veertien overwinningen naar Oxford.

Volgens Hamburger komt dat doordat de universiteit al jaren traint onder dezelfde coach. "Omdat dit zo'n speciale race is, duurt het een aantal jaar voordat een coach weet hoe hij het beste het team kan laten functioneren. Sean Bowden is al sinds 1997 de trainer. Elk jaar gaat de voorbereiding op dezelfde manier en inmidddels is een goede balans gevonden tussen studeren en roeien."

Studie

Want elke roeier wordt geacht ook een fulltime studie te volgen aan een van de twee deelnemende universiteiten. Zes maanden lang trainen ze daarnaast twee keer per dag voor de race der races.

Hamburger: "Deze wedstrijd is met niets anders te vergelijken. Er staan 250.000 man langs de kant in Londen, miljoenen mensen bekijken de race op televisie. Sportief gezien zijn de Olympische Spelen belangrijker, maar de beleving van deze wedstrijd is enorm. "

Naast Hamburger kwamen de Nederlanders Gerritjan Eggenkamp, Roel Haen en Irene Grimberg uit voor de Oxford-ploeg. Ook dit jaar bestaat het team uit een mix van Engelse roeiers en buitenlanders. De kopman is de Canadese olympisch kampioen Malcolm Howard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl