NOS NieuwsAangepast

Israël: rol VS moet anders

De Israëlische onderhandelaar in het vredesproces in het Midden-Oosten, Tzipi Livni, vindt dat de rol van de Verenigde Staten moet veranderen. Ze wil meer directe besprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

De vredesbesprekingen onder leiding van de VS zijn volgens de Amerikaanse minister Kerry op sterven na dood. Amerika bekijkt of het er nog langer energie in wil steken.

Gespreksleiders

"Wat er de laatste maanden is gebeurd, is dat we vooral met de VS hebben gepraat en maar weinig met de Palestijnen", zei Livni in een tv-programma. De oud-minister pleit voor meer rechtstreekse onderhandelingen met de Palestijnen, meer dan er tot nu toe zijn geweest.

"De Amerikanen moeten er wel bij betrokken zijn, maar dan als gespreksleiders", zei Livni.

Gevangenen

De onderhandelingen liepen spaak toen Israël de beloofde vrijlating van Palestijnse gevangenen afblies. Israël dreigt met sancties als de Palestijnen erkenning van de Palestijnse staat willen afdwingen via de VN.

Van beide kanten wordt gezegd dat de Amerikaanse afgezant Martin Indyk morgen met Livni en de Palestijnse onderhandelaar Erekat praat over het vlot trekken van de vredesbesprekingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl