NOS NieuwsAangepast

"Stembiljetten vervoerd met ezels"

De presidentsverkiezingen in Afghanistan zijn voorbij. De stembusgang is, misschien tegen de verwachting in, rustig verlopen. De opkomst leek hoger dan verwacht. Europarlementariër Thijs Berman leidde de waarnemersmissie van de EU.

Hoe verklaart u de drukte?

Als ik in de stemlokalen vroeg, waarom stemmen jullie, dan zeiden de mensen dat ze een vreedzame overdracht van de macht willen. "Dit is onze manier om aan de Taliban te laten weten dat we ze niet lusten." Er waren sommige regio's waar een tekort was aan stembiljetten. We zijn aan het nagaan hoe ernstig dat is.

Zeven van de twaalf miljoen kiesgerechtigden heeft gestemd. Is dat meer dan verwacht?

Het zijn er in elk geval meer dan in 2009. Toen waren het er vijf miljoen, waarvan één miljoen stemmen ongeldig werd verklaard vanwege de enorme fraude toen. We gaan de komende twee dagen alles verzamelen en het dan bekijken. Het is een groot en ingewikkeld land, waarbij in sommige delen de stembiljetten en stembussen met ezeltjes naar de dorpen zijn gebracht. Die moeten ook met ezeltjes weer terug.

Kabul was zeer zwaar beveiligd, hoe was het in de rest van het land?

In Kabul was heel veel politie op de been, er waren lange rijen bij de stemlokalen. Ook in de rest van het land was veel beveiliging, maar mensen gingen stemmen. Ook in de regio's waar het gevaarlijk was. Er zijn tot nu toe niet veel incidenten geweest, voor zover wij weten.

U bent bij president Karzai geweest. Waar ging het gesprek over?

Ik vroeg hem of hij al op zoek is naar een nieuwe baan. Dat was hij niet. Hij ging rustig met pensioen in Afghanistan. Hij zei verder dat hij trots is op zijn land dat zo massaal stemt. En hij was trots dat de macht op vreedzame wijze wordt overgedragen. Afghanistan is een land met tientallen jaren van geweld en gewelddadige machtswisselingen. Mensen hebben daar ongelooflijk genoeg van. Vooral de jongere generatie wil dit land in handen nemen. Dat was ook Karzai's indruk van deze dag.

Blijft u tot de uitslag komt?

Onze verkiezingsmissie blijft in principe tot het einde van het hele proces. Als er een tweede ronde komt, dan betekent dat dat deze missie tot eind juni blijft. Ik ga zelf wel heen en weer naar Europa in de tussentijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl