NOS SportAangepast

Alles is groot aan Grand National

Het is de meest prestigieuze steeple-chase ter wereld. De Grand National in het Engelse Aintree. Wereldwijd zitten vanmiddag om 17.15 uur meer dan 600 miljoen mensen voor de buis om te kijken welk paard de afsluitende race wint.

De Grand National kent een zwaar parcours. Gisteren al vielen vier ruiters; twee van hen, Mikey Fogarty en Paul Carberry, moesten naar het ziekenhuis. Fogarty raakte zelfs zo gebleseerd dat hij zijn plek tijdens de finalerace vanmiddag moest afstaan aan Katie Walsh. Zij is geen onbekende in de Grand National, ze eindigde twee jaar geleden als derde.

30 hindernissen

Tijdens de Grand National doen maximaal 40 combinaties mee. De paarden springen over een parcours van vier mijl en drie en een halve furlong (7.141 meter) met 30 hindernissen.

Vorig jaar zijn, nadat in de twee voorgaande edities paarden waren omgekomen, twaalf hindernissen aangepast zodat ze veiliger zijn voor de paarden.

Veertien van de hagen worden twee keer genomen, alleen the chair en the water-jump slechts eenmaal. Om ongelukken te voorkomen, heeft de organisatie aan de ruiters gevraagd om in het begin van de race niet op volle snelheid te springen.

Gokken

De race wordt sinds 1839 gehouden. Het is niet alleen een sportief hoogtepunt in de paardensport, ook de gokkantoren spinnen garen bij het evenement. Naar verwachting wordt er voor bijna 300 miljoen euro gegokt op de race.

Favorieten zijn dit jaar Teaforthree, Cheltenham Gold en Tidal Bay. Mocht dit laatste paard winnen, dan is het met zijn 13 jaar het oudste paard dat ooit de Grand National gewonnen heeft. In totaal is er in de hoofdrace op Aintree een prijzenpot van een miljoen pond (1,2 miljoen euro) te verdelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl