NOS NieuwsAangepast

Rijen Afghanen voor stembureaus

Op veel plaatsen in Afghanistan staan lange rijen voor de stembureaus. Veel Afghanen laten zich niet afschrikken door de dreigementen van de Taliban of het slechte weer.

Er zijn berichten dat de presidentsverkiezingen op een paar plaatsen zijn verstoord door aanslagen van de Taliban. Maar voor zover bekend gaat het niet om grote incidenten.

Stromende regen

Al uren voordat de stembureaus opengingen, stonden mensen in de stromende regen in de rij. "Ik heb enorm geleden onder het geweld en ik wil welvaart en veiligheid in Afghanistan. Daarom sta ik hier om mijn stem uit te brengen", zegt Nazia Azizi, een 40-jarige huisvrouw.

De zittende president Karzai was een van de eersten die gingen stemmen. Hij benadrukte dat vandaag een belangrijke dag is, waarop de toekomst van het land wordt bepaald.

Blauwe vingers

Mensen die hebben gestemd, komen met blauwe vingers naar buiten. Hun vingers worden in inkt gedoopt om te voorkomen dat ze twee keer stemmen.

Meer dan 300.000 agenten en militairen zijn op de been om de presidentsverkiezingen veilig te laten verlopen. In de omgeving van stemlokalen zijn controleposten ingericht, waar mensen en voertuigen worden gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl