NOS NieuwsAangepast

Zoekactie Panama nog vergeefs

Er is nog geen nieuws over de twee Nederlandse vrouwen die worden vermist in Panama. De Nederlandse ambassadeur in Panama, Wiebe de Boer, meldt dat de zoekactie nog niets heeft opgeleverd.

Er wordt gezocht door tientallen mensen die het gebied goed kennen en ook is een helikopter ingezet. Verder zijn in een groot gebied flyers verspreid met foto's van de twee.

De vrouwen van 21 en 22 jaar gingen dinsdag een wandeling maken in de omgeving van de stad Boquete in Panama. Sindsdien zijn ze spoorloos.

Wandelpad

Francisco Santamaria, de leider van de zoekactie, zegt dat de jonge vrouwen rond 14.00 uur voor het laatst zijn gezien aan het begin van een wandelpad met de naam Pianista. Dat pad heeft meerdere afslagen, onder andere naar een andere provincie en naar een vulkaan.

Ze zouden daar die ochtend met een gids gaan wandelen, maar kwamen op het afgesproken tijdstip niet opdagen. Volgens Santamaria hebben ze de nacht voor hun vermissing wel bij hun gastgezin geslapen. Uit onderzoek van de laptop die daar lag, blijkt dat ze hebben gezocht naar informatie over de wandelroute Pianista.

Sporen

Wandelen zonder gids wordt er afgeraden. Het is bergachtig gebied in een regenwoud. Overdag is het erg vochtig en 's nachts koelt het af tot een graad of acht. Zonder de juiste uitrusting is dat gevaarlijk, zegt Santamaria.

In het gebied wordt veel gewandeld. Doordat er relatief veel toeristen over de paden lopen en het er vaak regent, kunnen speurhonden na 24 uur nauwelijks meer sporen vinden.

Helikopter

De zoekactie is tot nu toe vooral gericht op het uitsluiten van mogelijkheden. Zo is bekeken of de vrouwen zich hebben geregistreerd voor de wandelpaden waarvoor dat verplicht is, maar er is geen registratie gevonden.

De Nederlandse ambassadeur is naar het gebied gekomen en heeft geholpen bij het regelen van een helikopter van de marine. Die is over de slecht-toegankelijke delen van het gebied gevlogen; plekken die een wandelaar in 2 à 3 dagen vanaf het pad Pianista kan bereiken.

Lastige klus

Ook wordt onderzocht of er misdaad in het spel is. Volgens reddingwerker Santamaria gebeurt dat alleen om die mogelijkheid uit te sluiten. Er zijn geen aanwijzingen voor.

Volgens hem wijst tot nu toe alles erop dat de jonge vrouwen zonder gids zijn gaan wandelen en zijn verdwaald in onherbergzaam gebied. "Het is een bijzonder lastige klus om ze terug te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl