NOS NieuwsAangepast

"Philip Morris eigenlijk familiebedrijf"

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Peter Franken (49) is de jongste van het stel. Samen met zijn broers Wim (50) en Gerard (53) is hij goed voor bijna negentig jaar werkervaring bij Philip Morris. Ze werken alle drie in de productie. Tot 1 oktober en dan is het gedaan.

De sluiting van de Philip Morris-fabriek werkt door in veel families in Bergen op Zoom en omgeving. De drie broers Franken vertellen dat ze ook nog een zwager hebben die bij de fabriek werkt en verschillende neven. "En wacht eens, nog een zwager. Het is eigenlijk een soort familiebedrijf."

In vijf minuten klaar

Nadat de directie de broers had ingelicht, gingen ze nog naar een vakbondsbijeenkomst in Bergen op Zoom. "Heel veel wijzer zijn we er niet van geworden. In vijf minuten hoor je de belangrijkste informatie, en nu is het vooral afwachten wat de regeling wordt die we meekrijgen."

De jongste broer is de enige die rookt. Geen sigaretten uit de fabriek overigens. Hij rookt shag en dat produceren ze niet bij Philip Morris. Als hij een nieuwe sigaret rolt, vraagt hij zich af of de overheid niet een deel van de sigarettenaccijns aan het personeel kan geven. "De overheid heeft heel veel geld gekregen doordat er gerookt wordt, maar aan de andere kant is de accijns ook zo hoog, dat mensen stoppen met roken. Indirect is de overheid dus verantwoordelijk voor het sluiten van de fabriek."

Lachen

Broer Wim moet niets hebben van die rotzooi. Hij rookt niet, nooit gedaan ook. "Het is gewoon niet lekker." De oudste geeft aan dat hij vooral gezond wil blijven en dat hij daarom niet rookt. "Gezondheid is sowieso het belangrijkste, veel belangrijker dan een baan bij Philip Morris."

Ze lachen een beetje met elkaar. De stemming onder de broers, neven en zwagers lijkt niet erg bedrukt onder het naderende ontslag.

Geen actie

In Australië reageerde het Philip Morris-personeel eerder deze week veel agressiever op eenzelfde ontslagbericht. "Maar", zegt Wim Franken, "daar hebben ze een heel andere mentaliteit. Wij zijn veel rustiger hier in Nederland. Eigenlijk accepteren wij alles maar. Wij gaan niet voor de poort liggen of zo".

Ze waren er al van uitgegaan dat ze hun pensioen niet zouden halen bij de sigarettenfabriek en daardoor reageren ze wat gelaten op het nieuws. Toch hadden ze niet verwacht dat het ontslag al binnen een half jaar zou komen. "We werkten toch in de grootste en modernste sigarettenfabriek in Europa. Maar ja, het is nou eenmaal zo. Als we maar een goeie afvloeiingsregeling krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl