Samenwerking China: is dat link?

Nederland gaat met China samenwerken op militair gebied. Minister Hennis van Defensie heeft daarover tijdens een bezoek aan China afspraken gemaakt. Maar is dat wel een goed idee? Azië-redacteur Floris Harm geeft antwoord.

Waaruit bestaat de Nederlands-Chinese samenwerking?

Nederland en China gaan samen trainingen en opleidingen verzorgen voor hun militairen in opleiding, waarbij kadetten en adelborsten zullen worden uitgewisseld. Voor Nederland is het doel vooral elkaar beter leren kennen. De twee landen kunnen daarnaast van elkaars ervaringen en inzichten leren.

Waarom is dat nodig?

China en Nederland werken nu al samen in internationale operaties, zoals in de Golf van Aden bij de bestrijding van piraten. In Mali beschermen de Chinezen het kamp van de Nederlandse militairen die daar deze maand worden gelegerd.

China doet pas sinds kort mee aan dit soort missies. Maar dat zal vaker gebeuren, naarmate China's overzeese belangen (zoals nu al in Afrika) groter worden. De verwachting is dus dat Nederland en China elkaar vaker zullen treffen. De geplande kennisuitwisseling maakt de samenwerking beter, is de gedachte.

Gaat Nederland ook wapens aan China leveren?

Nee. Het wapenembargo dat het Westen na het neerslaan van de studentendemonstraties in 1989 tegen China afkondigde, is nog steeds van kracht. Maar Nederland mag wel kennis overdragen over bijvoorbeeld het trainen van personeel.

Heeft China überhaupt het Westen nog wel nodig voor zijn wapens?

Dat is de vraag. China vindt het wapenembargo weliswaar vernederend, en zou het om die reden fijn vinden als het wordt opgeheven. Sommigen denken dat China stiekem hoopt dat het embargo via militaire samenwerking met Europese landen langzaam zal verdwijnen.

Maar ondanks het embargo is China de afgelopen jaren uitstekend in staat gebleken om het leger in rap tempo te moderniseren. Het defensiebudget verviervoudigde in tien jaar tijd tot ruim 120 miljard euro, waarmee onder meer in Rusland en Israël steeds geavanceerder materieel wordt aangekocht. De Chinezen ontwikkelen ook steeds meer zelf.

Maar toch: samenwerken met China. Linke soep?

Volgens minister Hennis niet. Nederland hoeft niet bang te zijn dat gevoelige informatie in handen van de Chinezen belandt. "We weten heel goed wat we doen. Dat geldt trouwens ook voor China", zei Hennis in Peking. "We staan nog helemaal aan het begin van deze versterkte samenwerking. Maar omdat we in Afrika dus al samenwerken, is het belangrijk dat wij weten wie we voor ons hebben. En dat ook China weet wie Nederland is, wat onze gewoonten zijn en hoe we opereren. Daarvoor hoef je niet meteen alle staatsgeheimen op tafel te gooien."

Wanneer begint het project?

Snel, maar een harde datum is er nog niet. Het plan werd vorig jaar al voorgekookt toen commandant der strijdkrachten Tom Middendorp in China op bezoek was. De minister heeft nu haar handtekening gezet. Dus zullen, zeer binnenkort, voor het eerst Chinese militairen door Nederland worden opgeleid. En andersom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl