NOS NieuwsAangepast

Extra banen weg door Philip Morris

De sluiting van sigarettenfabriek Philip Morris leidt tot het verlies van nog eens 1800 tot 3000 arbeidsplaatsen bij toeleveringsbedrijven in de regio. Dat heeft wethouder Van der Weegen van Sociale Zaken gezegd op een persconferentie in Bergen op Zoom. De helft van dat aantal betreft mensen uit de stad. Bij de fabriek zelf verdwijnen 1230 arbeidsplaatsen.

Burgemeester Frank Petter (CDA) roept het kabinet op met de topman van Philip Morris te gaan praten om sluiting tegen te gaan. Als dat niets oplevert vraagt de burgemeester financiële steun van het Rijk voor de regio.

Vanmorgen werd bekendgemaakt dat de sigarettenfabriek van Philip Morris op 1 oktober sluit.

Enorme klap

Burgemeester Petter van Bergen op Zoom sprak op Radio 1 van "een enorme klap". Hij en de rest van het gemeentebestuur hoorden het nieuws vanmorgen pas, net als de werknemers, OR en bonden. Petter had het eerder willen weten. Hij had dan kunnen kijken wat hij nog kon doen om het massaontslag te voorkomen.

De gemeente spreekt de directie van Philip Morris Nederland vanmiddag. "Daarbij zullen we onze verbazing goed laten blijken", zei Petter.

Daarnaast zoekt het gemeentebestuur contact met de provincie, Den Haag en misschien ook Brussel om te overleggen hoe het nu verder moet met de regio. Petter hoopt van minister Kamp van Economische Zaken te horen wat hij voor de regio en de ontslagen werknemers kan doen.

Geraakt

De wethouder van Economische Zaken liet bij de persconferentie verstek gaan omdat hij geëmotioneerd was, zei Petter. "Maar het raakt ook mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl