NOS SportAangepast

Ferrari gaat klagen bij FIA

Ferrari wil dat de internationale autosportbond (FIA) de regels van de Formule 1 wijzigt. Volgens het management van de prestigieuze Italiaanse renstal zijn de bolides te langzaam en maken ze te weinig geluid. Ferrari-baas Luca di Montezemelo heeft komend weekend een ontmoeting met FIA-baas Jean Todt om de problemen te bespreken.

Sinds dit seizoen rijden de coureurs met nieuwe V6-motoren. Die maken een stuk minder herrie. De motoren komen niet boven de twaalfduizend toeren uit. Vorig jaar lag het hoogtepunt nog op achttienduizend toeren. Sebastian Vettel van Red Bull noemde het nieuwe geluid eerder al "shit" en ook Ferrari beklaagde zich al meermalen.

Fans zijn ontevreden

Het team deed onderzoek bij Formule 1-fans. Ruim tachtig procent zegt ontevreden te zijn over de nieuwe regels, met name over het geluid. Dat is voor Ferrari-baas Luca di Montezemelo reden de klachten en bezwaren dit weekend officieel aan te kaarten bij de FIA.

Ook de coureurs uiten kritiek. De nieuwe brandstofregels zorgen voor ontevreden gezichten. Sinds dit jaar mag er maar honderd kilogram brandstof worden verbruikt per race. Ook geldt er een limiet aan de hoeveelheid benzine die in de motor mag worden geïnjecteerd. Fernando Alonso heeft al laten weten de bolides uit het verleden te missen. "Je geniet er gewoon minder van als je in een minder snelle auto zit. De wagens zijn te langzaam."

Rondetijden langzamer

Als voorbeeld noemt Alonso de rondetijden van Maleisië, waar zondag Lewis Hamilton (Mercedes) de tweede race van het jaar won. "De snelste ronde daar is 1.34,8 en die reed Sebastian Vettel in 2011. Hamiltons snelste ronde afgelopen zondag was in de 1.43. Dat is 9 seconden langzamer", besluit de coureur van Ferrari.

Het is overigens niet verrassend dat de klachten vooral uit de hoek van Ferrari komen. Alonso kwam in twee races niet verder dan de vierde plaats, terwijl Mercedes twee keer superieur won. Komend weekeinde is in Bahrein de derde Grand Prix van dit Formule 1-seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl