NOS NieuwsAangepast

Geweld Kabul: ik ga toch stemmen

Door correspondent Lucas Waagmeester in Kabul

Op het speelveld van het Nationale Stadion in Kabul wordt uitzinnig gedanst. Mannen schreeuwen, gooien hun armen in de lucht, buigen zich voorover en draaien in het rond. Ze dansen de attan, de nationale dans in Afghanistan.

Op deze plek werden vijftien jaar geleden openbare executies gehouden door het Taliban-regime. Nu wapperen er vlaggen en is er muziek. De presidentsverkiezingen van morgen worden gevierd als een feest, ondanks het geweld.

Stempas

Naarmate de verkiezingsdag dichterbij komt, worden de rijen dikker bij het registratiekantoor voor een stempas. In de rij staan vooral veel jongeren uit Kabul, die zich na de vele aanslagen in de hoofdstad hebben bedacht en toch willen stemmen.

"De aanslagen zijn bedoeld om mensen af te schrikken, maar het omgekeerde gebeurt", zegt Farsona. "Ze willen dat we bang worden voor de verkiezingen, maar kijk hier naar de rij. De mensen begrijpen dat stemmen een betere oplossing is."

De vrouwen zijn vrijwel direct aan de beurt, maar de mannen moeten lang wachten in de rij. "Mijn vrienden en ik staan hier al sinds 02.00 uur vannacht", zegt Ashmatullah. "Maar het kan ons niks schelen, we willen stemmen en de Taliban laten zien dat hun geweld ons niet kan stoppen."

Bloedbad

Al dat enthousiasme is des te opmerkelijker, na vijf grote aanslagen in de stad, gericht tegen de verkiezingen. Woensdag ging nog een bom af bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook het hoofdkantoor van de kiescommissie werd bestookt. En er was een aanslag in een duur hotel, waar veel waarnemers overnachten.

Ook voor de verkiezingsdag zelf voorspellen de Taliban een bloedbad. Mensen die gaan stemmen, maken zichzelf tot doelwit, waarschuwde de woordvoerder van de beweging deze week nog.

Nu, een dag voor de verkiezingen, zijn bedrijven, winkels en scholen in Kabul dicht. De straten zijn leeg, alsof de stad wacht op storm.

Eierdozen

Het kan Mahmoud Hijan allemaal niks schelen. De muzikant laat zich niet weerhouden om morgen naar de stembus te gaan. In Kabul staan artiesten op die het voortouw nemen, zegt Hijan. "Artiesten, creatieve geesten, hebben een vooruitstrevende regering nodig. Stemmen is ons antwoord op het geweld."

Tussen de eierdozen die hij op de muur plakte om zijn studiootje geluiddicht te maken, rapt hij zijn verkiezingslied: "Ga naar de stembus met duizend dromen / Als je niet stemt gaat je toekomst verloren / Als jij zegt: wat maakt één stem nou uit? / Dan zeg ik nee: één stem verandert het hele systeem."

Hijan is opgewekt over de verkiezingen, zeker nu blijkt dat veel jongeren in Kabul doen waar hij op hoopte. "Wat ze doen met die aanslagen deze dagen, dat is gewoon om mensen bang te maken. Zodat ze niet gaan stemmen. Maar door te stemmen, brengen we de Taliban de grootste nederlaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl