NOS NieuwsAangepast

Spanning om baan bij Philip Morris

Sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom heeft om 10.00 uur "een belangrijke mededeling" voor het personeel. Dat is uitgenodigd om naar een speciaal opgezette tent te komen, tegenover de fabriek. De ondernemingsraad wordt al om 08.00 uur ingelicht en daarna ook de vakbonden.

Het personeel gaat ervan uit dat het vandaag te horen krijgt dat er veel mensen worden ontslagen. "Het is niet voor niks dat iedereen tegelijk moet komen", zei een werknemer gisteren bij de poort.

Sabotage

Het productieproces is gisteravond tijdelijk stilgelegd. Anders kan de nachtploeg niet om 10.00 uur aanwezig zijn bij de bijeenkomst met de directie, zegt het bedrijf. De productie wordt pas na het weekend hervat.

Volgens bestuurder Jet Grimbergen van FNV Bondgenoten is de productie mogelijk stilgelegd uit voorzorg. Eerder deze week werd een Australische vestiging van Philip Morris gesloten. Grimbergen heeft gehoord dat er daarna sabotage is gepleegd. Mogelijk heeft de tijdelijke sluiting en de ontvangst van het personeel in een tent daarmee te maken.

Klap

Bij Philip Morris in Bergen op Zoom werken ruim 1400 mensen. Massaontslag zou een enorme klap zijn voor de regio. Philip Morris is de grootste industriële werkgever in West-Brabant.

In 2012 maakt het bedrijf nog een winst van 145 miljoen euro. Die winst staat onder druk: in Nederland en Europa wordt steeds minder gerookt.

Daar komt nog bij dat er in Bergen op Zoom veel voor de export naar Azië wordt geproduceerd. Het personeel denkt dat de productie, of een deel van de productie, daarom naar Azië wordt verplaatst, waar de productie goedkoper is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl