Hennis haalt banden met China aan

Op de tweede dag van haar reis in China heeft minister Hennis van Defensie een bezoek gebracht aan twee onderdelen van het Chinese Volksbevrijdingsleger in Peking.

Voor het eerst in dertien jaar brengt een Nederlandse minister van Defensie een bezoek aan China. De bewindsvrouw wil de banden met China versterken nu de twee landen ook militair met elkaar samenwerken. Hennis zegt dat ze van de Chinezen een kijkje in de keuken krijgt.

Samenwerking

Sinds het begin van dit jaar werken Nederlandse en Chinese militairen samen bij de militaire missie in Mali. Net als de Nederlanders zijn ook de Chinezen gestationeerd in de stad Gao. De Chinese militairen hebben onder meer als taak om de Nederlandse militairen te beschermen.

In de Malinese hoofdstad Bamako beschermt een Chinese eenheid van 170 man het VN-hoofdkwartier waar ook veertig Nederlanders werken.

Piraterij

Nederlandse en Chinese mariniers werken ook samen bij het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië. Volgens Hennis hebben Nederland en China een gezamenlijk belang bij het veiligstellen van de wereldwijde handelsroutes. Ze benadrukt dat de Nederlandse krijgsmacht veel ervaring heeft op het wereldtoneel.

Minister Hennis blijft drie dagen in China. Gisteren bezocht ze in Shanghai onder meer het marinegarnizoen en bekeek ze een fregat van de Chinese marine.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl