NOS NieuwsAangepast

Ook David Letterman met pensioen

Talkshow-presentator David Letterman gaat volgend jaar met pensioen. Hij kondigde dat aan tijdens de opname van zijn programma.

Letterman zei: "Het was geweldig, de zender was geweldig, maar ik ga met pensioen". Verder bedankte hij zijn publiek en iedereen die aan het programma heeft meegewerkt. Letterman voegde daar nog een grap aan toe: "Ons vertrek betekent dat Paul en ik kunnen trouwen". Daarmee verwees hij naar zijn jarenlange vaste sidekick en bandleider Paul Shaffer.

Obama

Letterman kreeg veel grote sterren en politieke kopstukken in zijn show, onder wie ook de Amerikaanse president Barack Obama. Op het Twitteraccount @BarackObama staat dat er tien redenen zijn waarom Letterman gemist zal worden. Dit populaire account is niet meer van de Obama zelf, maar wordt beheerd door een organisatie die betrokken was bij zijn campagne. De Top 10 is een van de populairste onderdelen uit het programma van Letterman.

Strijd

Letterman (66) debuteerde in 1982 met het tv-programma Late Night with David Letterman op NBC. In 1993 maakte hij de overstap naar CBS en sindsdien presenteert hij de Late Show with David Letterman.

Jarenlang was Letterman in een strijd om de kijkcijfers verwikkeld met Jay Leno van The Tonight Show op NBC. Uiteindelijk won Letterman meer prijzen, maar scoorde Leno beter bij het publiek. Jay Leno stopte eerder dit jaar met de Tonight Show.

Carson

De twee waren ook persoonlijk verwikkeld in een conflict. Aanleiding was de strijd om de opvolging van Johnny Carson als presentator van de Tonight Show. Carson wordt gezien als de grondlegger van de late-night talkshow.

Johnny Carson had openlijk zijn voorkeur uitgesproken voor presentator David Letterman, maar toch kreeg Leno de baan. Tot grote onvrede van Letterman die zich gepasseerd voelde. De strijd om de opvolging werd zelfs verfilmd door de Amerikaanse zender HBO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl