NOS NieuwsAangepast

AH en België nog niet op één lijn

Albert Heijn gaat bekijken of het supermarktconcern kan instemmen met een Belgische gedragscode over de manier waarop winkelbedrijven hun zaken moeten regelen met agrariërs.

De supermarktketen heeft dit toegezegd na een gesprek met de Vlaamse minister-president Kris Peeters. In Vlaanderen is de afgelopen tijd veel kritiek gekomen op de manier waarop Albert Heijn zaken doet.

Speelbal

Vlaamse landbouworganisaties zeggen, dat na de komst van de keten in België, boeren steeds moeilijker een goede prijs krijgen. Ze zijn bang dat ze hun producten minder goed kwijt kunnen. Bovendien gebruikt Albert Heijn voornamelijk melk, groente en fruit van Nederlandse leveranciers.

Boeren voelen zich volgens de Belgische hoogleraar Gino van Ossel steeds meer een speelbal van grote, machtige superketens als AH. In België zijn daarom eerder al afspraken gemaakt om te grote prijsschommelingen tegen te gaan. Agrariërs hebben recht op een eerlijke prijs voor hun producten, is het uitgangspunt.

Albert Heijn heeft zich niet aangesloten bij die vrijwillige gedragscode en gaat daar nu op studeren, heeft het concern toegezegd aan de Vlaamse minister-president.

Supermarkten

Belgische supermarkten hebben een ander probleem met Albert Heijn. Zij klagen over oneerlijke concurrentie, omdat AH een groot aantal producten veel goedkoper aanbiedt.

In België liggen de prijzen in de supermarkten gemiddeld hoger dan in Nederland. De Nederlandse super zou merkartikelen door de grootschalige inkoop goedkoper kunnen aanbieden dan zijn Belgische concurrenten.

Gesprek

De Vlaamse minister-president Peeters heeft de Nederlandse supermarktketen uitgenodigd voor het gesprek. Algemeen manager Corné Mulders van de Belgische vestigingen van AH benadrukte na afloop dat het uitgangspunt is "dat alle schakels in de keten een goede boterham kunnen verdienen".

Albert Heijn wil de komende twee jaar nog 30 winkels openen in Vlaanderen en zegt steeds meer Belgische producten in het assortiment op te nemen.

Wat precies het verschil is tussen de Vlaamse gedragscode en een Europese code waar Albert Heijn al wel zijn handtekening onder heeft gezet, kon Mulders nog niet zeggen. "Ik heb beloofd er serieus naar te kijken en er ergens in de komende tijd op terug te komen'', zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl