NOS NieuwsAangepast

Actiz: tehuizen onnodig dicht

De branchevereniging van zorginstellingen, Actiz, vindt dat er onnodig veel zorginstellingen voor ouderen worden gesloten door de reorganisatie van de ouderenzorg. Bovendien gaan zorginstellingen te snel dicht, vindt directeur Aad Koster.

Actiz reageert op klachten die bij het meldpunt Gedwongen Verhuizingen in de ouderenzorg zijn binnengekomen. In minder dan een week tijd kwamen 500 meldingen binnen. Daarvan zijn er 200 van mensen die zelf gedwongen moeten verhuizen.

Samenwerking

Volgens Actiz-directeur Koster had een aantal instellingen voor ouderenzorg open kunnen blijven als de overheid en de verzekeraars hadden samengewerkt met zijn vereniging. "Verzekeraars bouwen veel sneller hun inkoop bij ons af en we hebben alternatieven, maar dat wordt belemmerd door de regels van de overheid."

Volgens Koster kunnen ouderen in een instelling langer blijven wonen als ze bijvoorbeeld de kamer huren. "Maar dat mag op dit moment niet van de wet. Dat moet de overheid wegnemen en dan kunnen we zorgen dat ouderen niet moeten verhuizen."

Het tij kan volgens Koster worden gekeerd, hij noemt een voorbeeld uit Den Haag. "Daar zou vandaag een tehuis sluiten maar dankzij medewerking van de verzekeraar en de overheid kan de zorginstelling verder draaien. Zo'n besluit zou veel vaker genomen moeten worden."

Gesleep

De patiëntenfederatie NPCF is geschrokken van de vele klachten bij het meldpunt Gedwongen Verhuizingen. Veel ouderen kunnen er niet bij dat ze plotseling moeten verhuizen. Ze worden in bepaalde gevallen pas twee weken voor de verhuizing geïnformeerd.

Volgens de NPCF moet staatssecretaris Van Rijn ingrijpen "want dit is ondoordacht slepen met bejaarden".

Vragen of opmerkingen mail ardi.vleugels@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl