NOS NieuwsAangepast

Rusland voert druk op Kiev op

Rusland heeft de gasprijs voor Oekraïne opnieuw verhoogd. Kiev moet nu 485,50 dollar (352 euro) betalen voor duizend kubieke meter gas. Oekraïne is van zijn energie voor het grootste deel afhankelijk van Rusland.

Gazprom-baas Alexej Miller maakte de prijsverhoging bekend na overleg met premier Medvedev. Eerder deze week was ook al sprake van een verhoging. Toen ging de prijs van omgerekend 195 euro per duizend kubieke meter naar 279 euro.

In drie dagen tijd is de gasprijs nu al met 80 procent verhoogd. De nieuwe prijs van Russisch gas voor de Oekraïne ligt ook een stuk boven de marktprijs. Die ligt rond de 250 euro voor duizend kubieke meter gas.

Gazprom wil ook dat Oekraïne haast maakt met het terugbetalen van zijn schuld. Oekraïne zou Rusland ruim twee miljard dollar schuldig zijn. De openstaande rekening is een half miljard dollar hoger dan Rusland eerder deze week noemde en wat de belangrijkste reden was voor het verhogen van de gasprijs.

"NAVO schendt afspraken"

Intussen wil de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, antwoorden van de NAVO. Het militair bondgenootschap kwam begin deze week bijeen in Brussel en maakte bekend dat de samenwerking met Oekraïne en met Oost-Europese NAVO-lidstaten wordt versterkt.

Volgens Lavrov schendt de NAVO afspraken met Rusland over het stationeren van troepen in Oost-Europa. Hij benadrukte ook dat de Russische troepen, bij de grens met Oekraïne, alle recht hebben om een militaire oefening te houden. De oefening zou binnenkort voorbij zijn.

Aanval

Volgens NAVO-opperbevelhebber Philip Breedlove, een Amerikaanse generaal, heeft Rusland zo'n 40.000 militairen bij de grens met Oekraïne. Russische troepen zouden in staat zijn om het land binnen twaalf uur aan te vallen.

Hoeveel Russische troepen er daadwerkelijk in het gebied zijn, is onduidelijk. Er zijn geen beelden van en journalisten die door het gebied hebben gereisd, hebben geen massale troepenopbouw geconstateerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl