NOS SportAangepast

Volleybalcoach Mathieu overleden

Voormalig volleybal-bondscoach Pierre Mathieu is na een kort ziekbed op 70-jarige leeftijd overleden. Mathieu maakte in de jaren 70 en 80 naam als clubcoach in het mannenvolleybal. Daarna stapte hij over naar het vrouwenvolleybal en had hij onder meer het Nederlands team onder zijn hoede.

Mathieu werd gezien als de mentor van de latere topcoaches Joop Alberda en Toon Gerbrands, onder wier leiding het Nederlands mannenvolleybal grote successen kende. Mathieu speelde daarnaast een belangrijke rol in de ontwikkeling van Peter Blangé tot 's werelds beste spelverdeler.

Finale Europacup I

Als clubcoach werd Mathieu landskampioen met onder meer de heren van Starlift/Blokkeer, VC Nesselande en het Belgische Kortrijk en Ruisbroek. In totaal vergaarde hij tien nationale titels. Met Starlift bereikte hij in 1978 de finale van de Europa Cup 1. Vier jaar later won de ploeg met Mathieu de Europa Cup 3.

Als clubcoach in het damesvolleybal had hij met Pollux en Volco minder succes. Wel promoveerde hij in Duitsland met Emlichheim naar de Bundesliga.

Bondscoach

In de periode 1998-2000 was Mathieu bondscoach van de Nederlandse dames. Onder zijn leiding werd de ploeg in 1998 zevende op het WK in Japan en vijfde het jaar daarop bij het EK in Italië. Vanwege zijn verdiensten voor het Nederlandse volleybal werd Mathieu in 2009 benoemd tot bondsridder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl