"Smog geen reden tot alarm"
"Je moet niet te snel waarschuwen, want dan loop je het gevaar dat we niet serieus meer worden genomen." Kees van Luijk van het RIVM verdedigt het beleid om terughoudend te zijn met het geven van een smogalarm.
Hoe is de situatie vandaag?
"De luchtkwaliteit is iets slechter dan op een gewone dag. Je kunt zeggen dat we vandaag twee keer zo veel fijnstof inademen dan anders. Voor de meeste mensen is dat niet te merken."
Wat betekent dat voor mensen die gevoelig zijn voor fijnstof?
"Die hebben er vandaag iets meer last van, vooral als ze buiten zijn. Maar eigenlijk hebben die altijd al hinder, zelfs binnenshuis. Daarmee wil ik het niet bagatelliseren, want het betekent wel dat mensen met gevoelige longen zich vandaag niet bovenmatig moeten inspannen."
Moet je dan toch niet waarschuwen?
"De afweging is of je dat moet doen, terwijl het grootste deel van de bevolking nergens last van heeft. Wij kiezen ervoor om dat niet te doen. Je moet niet overdrijven, want dan loop je het gevaar dat je de volgende keer niet serieus wordt genomen."
In andere landen is wel gealarmeerd; moeten de normen in Europa niet gelijk zijn?
"De normen zíjn overal gelijk, maar de afzonderlijke landen hebben de vrijheid om zelf te bepalen welke maatregelen ze nemen."
Maar wij doen niets.
"In België wordt het verkeer aan banden gelegd als de luchtkwaliteit slechter is dan normaal. Wij doen dat altijd al. Kijk naar de permanente snelheidsbeperkingen op de wegen rond de grote steden. België pakt het incidenteel aan, wij structureel."