NOS NieuwsAangepast

4 doden bij schietpartij Fort Hood

Op de legerbasis Fort Hood in Texas heeft een schutter met een semiautomatisch pistool drie mensen doodgeschoten.

Ook de schutter is dood. Hij heeft zichzelf door het hoofd geschoten op een parkeerplaats van de basis toen hij aangehouden werd.

Er zijn zestien gewonden. Drie van hen zijn er slecht aan toe. Het grootste ziekenhuis in de regio zegt dat er tien gewonden zijn binnengebracht. Sommige mensen zijn gewond geraakt door rondvliegend glas.

Terrorisme

De schietpartij vond plaats rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) rond een medisch centrum op de basis. Inmiddels is de situatie weer veilig.

Vijf jaar geleden was er ook een dodelijke schietpartij op Fort Hood. Toen zei de schutter voor de islamitische jihad te vechten. Autoriteiten zeggen nu geen aanwijzingen te hebben dat het om terrorisme gaat.

De schutter is een militair. Autoriteiten willen zijn identiteit nog niet bekendmaken maar andere bronnen melden dat het om de 34-jarige Ivan Lopez gaat.

Ruzie

De commandant van de basis zegt wel dat de dader in Irak geweest is en dat hij onderzocht werd op PTSS (posttraumatische-stessstoornis).

Een verslaggever van de Amerikaanse zender NBC meldt dat de schietpartij begonnen zou zijn na een ruzie tussen militairen.

De schutter zou eerst binnen een gebouw op de basis geschoten hebben, vervolgens in een auto gestapt zijn en ook vanuit de auto op slachtoffers geschoten hebben.

Doodstraf

President Obama heeft in een korte persconferentie zijn medeleven uitgesproken met de familie van de slachtoffers en wil dat de zaak tot de bodem wordt uitgezocht.

Tijdens de schietpartij moest iedereen op de basis binnen blijven. Die situatie duurde ruim vier uur. Ook scholen in de buurt van de basis werden gesloten en geëvacueerd. Fort Hood is de grootste militaire basis in de Verenigde Staten.

In 2009 vielen 13 doden en 32 gewonden toen een schutter het vuur opende in Fort Hood. De dader van die schietpartij was een legerpsychiater van Palestijnse afkomst. Hij is afgelopen jaar veroordeeld tot de doodstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl